Kevin Jonas bazálsejtes karcinómájának eltávolítása

Kevin Jonas, a híres zenész nemrégiben egy bazálsejtes karcinómát távolíttatott el a homlokáról. Az eseményről Instagram-oldalán számolt be, ahol egy videót is megosztott, amint egy kezelőszéken fekszik, és arról beszél, hogy hamarosan elvégzik rajta a beavatkozást.

A legidősebb Jonas testvér a videóban elmondta, hogy egy "igazi kis bőrrák-fickó" kezdett nőni a homlokán, amit most eltávolítanak. A műtét után ismét jelentkezett, és bár a sebét egy hangulatjellel takarta el, láthatóan kissé sokkolta az arcán keletkezett sérülés.

Jonas a beavatkozás után autójában ülve arra emlékeztette követőit, hogy rendszeresen ellenőriztessék az anyajegyeiket, hangsúlyozva a szűrővizsgálatok fontosságát. A zenész üzenetével felhívta a figyelmet a bőrrák korai felismerésének jelentőségére.

A bazálsejtes karcinóma leginkább a napnak kitett bőrfelületeken, például a fejen és a nyakon fordul elő. A Skin Cancer Alapítvány (Bőrrák) így kommentálta a színész posztját: „Nagyon sajnálom, hogy hallottam a BCC-ről, Kevin. Köszönjük, hogy felhívtad a figyelmet. A korai felismerés kulcsfontosságú. A legjobbakat kívánjuk neked a gyógyulásodhoz”.

Az alapítvány szerint a bazálsejtes karcinóma „úgy nézhetnek ki, mint nyílt sebek, vörös foltok, rózsaszínű kinövések, fényes dudorok vagy hegek, illetve enyhén megemelkedett, görbült szélekkel és/vagy központi bemélyedéssel rendelkező kinövések”. Mivel ezek lassan nőnek, a bazálsejtes karcinóma a bőrrák legjobban gyógyítható formája, és korai felismerés esetén „minimális kárt” okoz csak.

Jonas az ABC Claim to Fame celebrokon-valóságshowjában lesz látható, az új évad premierje július 10-én lesz.

A bőrrák a világon a leggyakrabban előforduló daganattípus, 80 százalékban bazaliomáról van szó, ami minden harmadik világos bőrtónusú embernél előfordul élete során. Magyarországon évente több mint 21 ezer hámsejteredetű bőrrákot és 2500 melanomát diagnosztizálnak, ez utóbbi a legagresszívabb típus, gyorsan és könnyen képez áttétet.

Tavaly az X-Men sztárja, Hugh Jackman arról beszélt, hogy két biopszia után negatív lett a bőrrák tesztje, és arra buzdította követőit, hogy viseljenek naptejet. Jackman, aki hat alkalommal kapott kezelést bőrrák miatt az orrán, azt mondta: „Ha megragadhatom az alkalmat, hogy emlékeztesselek benneteket, hogy az északi féltekén élők számára közeleg a nyár, kérlek, használjatok naptejet. Egyszerűen nem éri meg. Nem számít, mennyire szeretnétek lebarnulni, higgyétek el nekem”.

A Magyar Dermatológiai Társulat szakértői az Európai Dermatoonkológiai Társasággal (EADO) összhangban a bőrrák elleni küzdelem három pillérére hívták fel a figyelmet:

  1. a megelőzésre: a napozás, szoláriumozás kerülésére és a megfelelő fényvédelemre;
  2. a rendszeres önvizsgálatra: a „rút kiskacsát”, azaz a szokatlan bőrelváltozásokat kell keresni;
  3. a hatásos korszerű terápiákra: a sebészeti, illetve gyógyszeres kezelésekre.