Karsai Dániel és Gulyás Gergely érdemi párbeszédet folytatott

Karsai Dániel alkotmányjogász, aki gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzd, találkozott Gulyás Gergellyel, és érdemi beszélgetést folytattak az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről. Karsai a Facebookon számolt be a találkozóról, amelyen új érvek nem hangzottak el, de Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására. Karsai erre reagálva hangsúlyozta, hogy egy világi államban nem lehet pusztán vallási érvek alapján jogot alkotni vagy alapvető jogot elvonni.

A beszélgetés során Gulyás Gergely kijelentette, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését kötelezőnek tartja, amennyiben az nem ütközik az Alaptörvénybe. Karsai Dániel hangsúlyozta, hogy a Bíróság ítéletei mindig kötelezőek, még akkor is, ha azok Alaptörvény-módosítást igényelnek.

A találkozó pozitív hangulatban zárult, Karsai és Gulyás megállapodtak abban, hogy a Bíróság csütörtöki döntése után folytatják a párbeszédet. Gulyás Gergely vállalta, hogy email-ben leírja véleményét a Bíróság ítéletéről, amit Karsai nagy érdeklődéssel vár.

Karsai Dániel tavaly szeptemberben állt a nyilvánosság elé, hogy a gyógyíthatatlan betegség hatásainak bemutatásával elérje az aktív eutanázia legalizálását Magyarországon. Az ALS betegség miatt az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, ami teljes bénuláshoz, majd a légzési funkciók megszűnéséhez vezet, de a mentális képességeket nem érinti.

Karsai Dániel az Emberi Jogok Európai Bíróságán is pert indított, és kegyelmi kérvénnyel fordult a korábbi és a jelenlegi köztársasági elnökhöz is. Sulyok Tamás, a korábbi köztársasági elnök személyesen is meglátogatta az ALS-ben szenvedő jogászt.