Joe Biden lehetséges utódjáról kiderült tények

Kamala Harris amerikai alelnökkel kapcsolatban komoly kétségek merültek fel, hogy képes lenne-e megnyerni az elnökválasztást, vagy hatékonyan ellátni az elnöki feladatokat, ha erre sor kerülne.

A Politico és a Morning Consult közvélemény-kutatása szerint Kamala Harris népszerűsége hasonlóan alacsony, mint Joe Biden elnöké, mindkettőjük megítélése a negatív tartományban van. Biden elnökkel szemben 43 százaléknyi kedvező és 54 százaléknyi kedvezőtlen véleményt fogalmaztak meg, míg Harris alelnök esetében ez a megoszlás 42 százalék kedvező és 52 százalék kedvezőtlen. Harrisnek nem csak a demokraták, hanem a független szavazók körében is szembe kell néznie a pesszimizmussal a pártban betöltött jövőbeli szerepét illetően. A demokraták 59 százaléka gondolja úgy, hogy képes lenne megnyerni egy elnökválasztást, míg a független szavazók csupán negyede vélekedik így. A demokraták háromnegyede, valamint a függetlenek negyede látja úgy, hogy Harrisből jó elnök lenne.

Harris népszerűsége a fekete választók körében növekedett, és a demokraták számára fontos kérdésekben, mint például az abortusz, a választójog, az egészség- és társadalombiztosítás, valamint a klímaváltozás elleni fellépés, a választók nagyobb bizalmat szavaznak neki.

A szavazók több mint egyharmada szerint Bidennek másik alelnököt kellene keresnie Harris helyett, 39 százalékuk azonban szeretné, ha Harris maradna, és egy negyedük nem tudott, vagy nem volt véleménye a témában. A demokraták és a függetlenek jelentős hányada, 23, illetve 34 százaléka szerint Harrist el kellene távolítani az alelnöki posztról.

Egy demokrata aktivista szerint Harris tevékenységét, különösen a külpolitika területén, nem ismerik el kellőképpen, és a demokraták még mindig a Hillary Clinton jelöltségéből tanult leckét "internalizálták": hogy egy nő nem nyerhet. Egy másik demokrata stratéga, aki Barack Obama elnökválasztási kampányában dolgozott, úgy véli, hogy Harrisnek még van esélye a közelgő választási vitákon és kampányeseményeken fordítani a helyzeten.