Hunter Biden elítélése: Joe Biden elfogadja a döntést

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy elfogadja és tiszteletben tartja fiának, Hunter Biden elitélését, és büszke rá, a férfira, akivé vált. Az elnök és felesége, Jill Biden, szeretik fiukat, és Joe Biden kifejezte büszkeségét fiával kapcsolatban az ítélet kihirdetése után.

Hunter Bident kedden háromórás tanácskozás után három vádpontban találta bűnösnek a Delaware állambeli esküdtszék. Az ítélet szerint 2018-ban hamis nyilatkozatot tett fegyvervásárláskor, amikor azt állította, hogy nem függő és nem használ kábítószereket. A harmadik vádpont szerint a vásárlás után 11 napig illegálisan birtokolta a fegyvert.

Az elnök nem vett részt a tárgyaláson, de felesége, Jill Biden, aki egyben Hunter Biden nevelőanyja is, és a Biden család több tagja, köztük Joe Biden elnök testvére, Valerie Biden, személyesen támogatták Hunter Bident a bíróságon. Hunter Biden felesége, nővére és nagybátyja is időnként jelen volt, hogy támogassa őt az eljárás során. Joe Biden korábban kijelentette, hogy nem fog kegyelmet adni fiának az ügyben.

A keddi ítélet politikai reakciókat váltott ki. James Comer, a képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus elnöke szerint az ítélet „egy lépés az elszámoltathatóság felé” vezet, és hangsúlyozta, hogy minden érintettet meg kell vizsgálni. Donald Trump kampánycsapata a per kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az csupán figyelemelterelés a Biden-család valódi bűneiről, míg a demokraták az amerikai igazságszolgáltatási rendszert méltatták.

Az ítéletet követően, amely az első büntetőeljárás egy hivatalban lévő elnök gyermeke ellen, börtönbüntetésre számíthat Hunter Biden. Az ítélethirdetés után Joe Biden a delaware-i Wilmingtonba repült, ahol a kifutópályán üdvözölte és megölelte fiát. A bíróság akár 25 év börtönbüntetést és 750 000 dolláros pénzbírságot is kiszabhat, bár hasonló eljárásokban ritka az ilyen szigorú retorzió kirovása.

Én vagyok az elnök, de apa is vagyok. Jill és én szeretjük a fiunkat, és nagyon büszkék vagyunk arra az emberre, akivé mára vált

− mondta egy nyilatkozatában Joe Biden, hozzátéve, hogy „elfogadja az ügy végkimenetelét, és... továbbra is tiszteletben tartja a bírósági eljárást, miközben Hunter megfontolja a fellebbezést”. Mint azt megírtuk, Hunter Bident akár 25 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Joe Biden hamarosan Olaszországba utazik a G7 találkozóra, míg Donald Trumpot is elítélték a New York-i hallgatási perben, ami egyedülálló az elnökválasztási kampányok történetében. Hunter Biden ellen egyébként nem ez volt az egyetlen folyamatban lévő büntetőeljárás. Egy ettől független ügyben Kaliforniában adóelkerüléssel vádolják, mivel mintegy 1,4 millió dollárnyi adó megfizetését mulaszthatta el fényűző életmódjának finanszírozása érdekében. A delaware-i ügyben még nem tűzték ki a büntetés kiszabásának időpontját.