Ukrajnai békecsúcs: Tömeges lemondások a svájci találkozó előtt

A hét végén Svájcban kerül sor az ukrajnai konfliktus rendezésének lehetőségeit tárgyaló csúcstalálkozóra, de a résztvevők száma jelentősen csökkent a várakozásokhoz képest.

A svájci Bürgenstockban rendezendő eseményre eredetileg több mint 100 ország vagy szervezet jelezte részvételi szándékát, azonban az EU-s diplomata szerint a résztvevők száma 93-ról 78-ra csökkent, ami majdnem harminc delegáció távolmaradását jelenti. Ukrajna korábban 107 résztvevőről beszélt.

A csúcstalálkozó témái között szerepel az élelmiszerbiztonság, az energiabiztonság és a hadifoglyok cseréje. Annak ellenére, hogy néhány ország lemondta részvételét, még mindig van esély arra, hogy újabb delegációk csatlakozzanak a konferenciához.

Oroszország nem kapott meghívót a találkozóra, mivel korábban jelezték, hogy nem kívánnak részt venni a megbeszéléseken. Az ukrajnai konfliktus rendezésére irányuló törekvések kontextusában a bürgenstocki csúcstalálkozó jelentőségét és a magas részvételi szám fontosságát egy korábbi cikkünkben tárgyaltuk részletesen.