Új választást írnak ki Rábaszentmihályon

Rábaszentmihályon a polgármesteri székért folyó versenyben a két első helyen végző jelölt, Horváth Gábor és Németh Balázs egyenlő, 104-104 szavazatot kapott, ami új választás kiírását teszi szükségessé.

A Győr-Moson-Sopron megyei kistelepülésen, ahol 470 lakos él, a szavazásra jogosult 410 állampolgárból 296-an jelentek meg az urnáknál, ami 72,2 százalékos részvételi arányt jelent. Ez a szám kiugróan magas az országos átlagnál, ami 58,2 százalék körül van. A választáson hat érvénytelen szavazat is született. A két első helyen végző jelöltre leadott szavazatok aránya így 35,86-35,86 százalékot tett ki. Rábaszentmihályon négy polgármesterjelölt indult, ami szokatlan egy ilyen kis lélekszámú településen, és ez is hozzájárulhatott a szoros eredmény kialakulásához. A harmadik helyen Takács Ottó végzett, aki majdnem 26 százalékot ért el.

A helyi képviselőjelöltek között nem alakult ki ilyen szavazategyenlőség, de érdekesség, hogy a harmadik helyen végző képviselőjelölt is pontosan 104 szavazatot kapott, ami szintén szoros versenyt jelez.

A törvény értelmében, ha ilyen helyzet áll elő, akkor 120 napon belül új választást kell kiírni a polgármesteri posztra. Rábaszentmihályon tehát hamarosan újra urnákhoz kell vonulniuk a lakosoknak. Hasonló okból más településeken is szükségessé vált időközi választás kiírása, összesen tizenhat helyen.