Újítás a Jünkang-barlangoknál: időmérő órák a női vécékben

A Jünkang-barlangoknál található női vécék ajtajai felett órákat helyeztek el, amelyek jelzik, hogy ki mikor lépett be a fülkébe, valamint azt is, ha éppen szabad a vécé – számolt be róla a CNN.

A Jünkang-barlangok egy ősi kínai barlangtemplomot rejtenek, ahol 252 barlangban összesen 51 ezer szobrot faragtak ki, az elsőket több mint 1500 évvel ezelőtt. Az UNESCO 2001-ben a világörökség részévé nyilvánította ezt a különleges helyszínt.

Az időmérő órákat 2023 május elsején szerelték fel, és az intézkedés óta több helyi médium is foglalkozott már a témával. Van, aki hasznosnak találja a fejlesztést, míg mások szerint kellemetlen érzést kelt, mintha megfigyelnék őket.

A barlangtemplom egyik dolgozója elmondta, hogy az órák felhelyezésének célja az volt, hogy hatékonyabban kezeljék a növekvő látogatószámot. Bár nincs megszabva, hogy ki mennyi ideig tartózkodhat a vécében, és az ajtók sem nyílnak ki automatikusan, az intézkedés segíthet abban, hogy ha valaki rosszul lenne, kívülről is észrevehető legyen, ha valaki szokatlanul hosszú ideig maradna zárva a fülkében.

A Jünkang-barlangokat 2023-ban 3 millióan keresték fel, ami jelentős növekedést jelent a 2019-es 1,98 millió látogatóhoz képest. Az üzemeltetők ennek köszönhetően nem csak a vécéket fejlesztették, hanem további szórakoztató elemeket is kialakítottak a komplexumban, hogy még vonzóbbá tegyék a látogatók számára.