Magyar betegek halhatnak meg a hosszú várólisták miatt

Magyarországon a megelőzhető halálesetek magas száma miatt aggódik az egészségügyi szakértő, Dr. Soós Adrianna, aki szerint a hosszú várólisták miatt sokan kénytelenek magánegészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Dr. Soós Adrianna szerint a helyzet függ attól, hogy hol él az ember, milyen a szakdolgozói ellátottság és milyen szakterületről van szó. Kiemelte, hogy a reumatológiai és szemészeti ellátásra sok helyen hosszú ideig kell várni. Reményt jelenthet az internetes időpontfoglalási rendszer bevezetése, amely lehetővé teszi a háziorvosok számára, hogy időpontot foglaljanak a pácienseiknek, bár ez nem oldja meg a szakember- és kapacitáshiány problémáját. Sokan a sürgősségi osztályokat veszik igénybe, vagy magánrendelőkhöz fordulnak, ami szintén nem jelent megoldást a problémára.

Felmerül a kérdés, mi történik azokkal, akiknek nincs pénzük magánellátásra. Dr. Soós Adrianna szerint vannak olyan gyors lefolyású betegségek, ahol a gyógyulás esélye azon múlik, milyen gyorsan jut orvoshoz a beteg. Magyarország sajnálatos módon élen jár a megelőzhető és elkerülhető halálesetek tekintetében.

Az Egyesült Államokban elterjedt magán egészségügyi biztosítási rendszerrel kapcsolatban Dr. Soós elmondta, hogy Magyarországon is kezdenek bevezetni hasonló biztosítási és részletfizetési rendszereket a magánellátók, és az életbiztosítások egy része is alkalmas lehet erre a célra. Ezek a biztosítások havi több tízezer forintba kerülhetnek, és bizonyos életkor felett már nem köthetők meg.