Dél-Európa időjárása: Hőség és özönvízszerű esők

Dél-Európa időjárási viszonyai rendkívül szélsőségesek: Görögországban elviselhetetlen hőség tombol, míg Spanyolországban és Mallorcán özönvízszerű esőzések okoznak fennakadásokat.

Görögországban az év első hőhullámát tapasztalják, ami miatt az általános iskolák bezárásra kerültek, és a köztisztviselők többsége otthoni munkavégzésre kényszerül. A Kathimerini szerint a hőmérséklet napközben akár a 43 fokot is elérheti, és a hőség várhatóan csütörtökig fog tartani. Az akropolisz délutáni órákban nem látogatható, mivel a műemléket lezárják a nagy meleg miatt.

A helyi meteorológiai szakszolgálat vörös jelzést adott ki az ország több részére, figyelmeztetve az erdőtüzek magas kockázatára. A kormány különösen az idősebb állampolgárokat inti óvatosságra, és arra kéri az embereket, hogy a közeljövőben esedékes hivatalos ügyeiket halasszák el.

A hőség nem csak Görögországot érinti, hanem Törökországban és Cipruson is hasonló időjárási körülményekre számítanak. Cipruson bozóttűz miatt három falut kiürítettek, és több más településen is vészjelzést adtak ki. A ciprusi köztársasági elnök, Nikosz Krisztodulidesz segítséget kért Jordánia királyától a tűz oltásához, melyre Jordánia és Görögország is tűzoltásra alkalmas légi járműveket küldött.

Spanyolországban, különösen Murcia városában, azonban nem a hőség, hanem a rekordmennyiségű eső okoz problémát. Az Euronews szerint Calasparra és Altiplano városaiban esett le a legtöbb csapadék. A helyi földművesek jelentős károkról számoltak be, melyek a fákban, a termésben és az infrastruktúrában keletkeztek, különösen az olajbogyó termését érintve.

Mallorca szigetén is komoly esőzések voltak, amelyek következtében a helyi reptér beázott, és több járat nem tudott felszállni. A sajtóban megjelent videók alapján a repülőtéren térdig érő víz állt, és az üzletekbe vízesésként zúdult be az esővíz.