Horvátországban több mint 1700 új sebességmérő kamerát helyeztek üzembe

A horvát rendőrség jelentős fejlesztéseket hajtott végre a közlekedésbiztonság terén, közel 500 helyszínen mintegy 1700 sebességmérő készüléket telepítve, amelyek képesek a sebesség mellett egyéb szabálysértések észlelésére is.

A VG.hu szerint a horvát rendőrség az elmúlt évek során közel 500 helyszínen helyezett üzembe mintegy 1700 sebességmérő készüléket, különös tekintettel a tengerparti és turisztikailag frekventált területekre, valamint az autópályákra. Az új kamerák intelligensebbek a korábbiaknál, hiszen képesek két irányban is mérni a sebességet, és további szabálysértéseket is észlelnek, mint például a vezetés közbeni telefonálást vagy a biztonsági öv használatának elmulasztását. Ezek az eszközök akár 600 méteres távolságból is felismerik a szabálysértéseket rossz látási viszonyok között, és azonnal jelzést küldenek a legközelebbi járőrnek, ha például rendszámukat eltakaró motorosokat észlelnek.

A horvát közlekedési szabályok szerint a sebességmérő kamerák helyét előre jelzik közúti táblákkal, de nem minden tábla mögött található valódi kamera, néha csak a forgalom lassítására szolgálnak. A bírságok mértéke a szabálysértés súlyától függ, például kisebb sebességtúllépés esetén 30 eurós, vezetés közbeni telefonálásért 100 eurós, míg súlyosabb gyorshajtásért akár 300 eurós büntetés is kiszabható.

A horvát rendőrség álcázott rendőrautókat is alkalmaz, amelyek a forgalomban vadásszák a szabálytalankodókat. Habár a horvát rendőrök enyhén ittas vezetőkkel szemben elnézőbbek lehetnek, 0,5 ezrelékes véralkoholszint felett már szigorú büntetéseket alkalmaznak, különösen a 24 év alatti vezetők esetében.