Horváth Csaba: A belső ellenzék lejáratókampánya és a Tisza Párt szavazói döntöttek

Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere szerint a Fidesz és Hadházy Ákos egyaránt támadta a választási kampány során, és végül a belső ellenzék lejáratókampánya, valamint a Tisza Párt szavazói döntöttek a választás kimeneteléről.

A XIV. kerületi polgármester-választáson a momentumos Rózsa András győzött 36,61 százalékos eredménnyel, míg a második helyen a fideszes Borbély Ádám végzett 32,18 százalékkal. Horváth Csaba a harmadik helyen állhatott fel 21,37 százalékkal. Horváth szerint nem volt lehetősége tisztességes kampányt folytatni, mivel ellenségek vették körül, és az ellenzék megosztottsága is hátráltatta. Az MSZP-s politikus az év elején nem vállalta az ellenzéki előválasztást, amit a Momentum és a Szikra Mozgalom kezdeményezett.

Horváth a Fideszt és Hadházy Ákost is azzal vádolja, hogy évek óta lejárató kampányt folytatnak ellene. Hadházy a 2021-es ellenzéki előválasztáson legyőzte Horváth egyik fontos szövetségesét, Tóth Csabát, majd az országgyűlési választáson is nyerni tudott a választókerületben. A kampány során Hadházy támogatta Rózsa Andrást és kritizálta a kerület MSZP-s vezetését. Horváth szerint Rózsa András megválasztásában kevés szerepe volt, inkább a lejárató kampány és a hazugságok voltak hatásosak.

A vereség után Horváth gratulált Rózsa Andrásnak, és azt kívánta neki, hogy ne kerüljön hasonló helyzetbe, mint ő maga. Horváth jövőjéről még nem döntött, és nem tudja, hogy októbertől mit fog csinálni. A DK-MSZP-Párbeszéd fővárosi listájának 8. helyén szerepel, és csak akkor kerül be a Fővárosi Közgyűlésbe, ha a lista első hét helyéről valaki nem veszi fel a mandátumát. Horváth 22 éve tölt be különböző pozíciókat a fővárosi politikában, többek között országgyűlési képviselőként és a Fővárosi Közgyűlés tagjaként is szolgált.

Horváth szerint a belső ellenzék lejáratókampánya miatt azok az ellenzéki érzelmű zuglóiak, akik a Tisza Párt fővárosi listáját támogatták, nagyobb részt nem rá, hanem a Momentum – végül győztes – polgármester-jelöltjére szavaztak. Azt is kiemelte, hogy jobban szerepelt, mint az őt támogató pártok, hiszen ő 21,37 százalékos támogatást szerzett, míg a szövetség fővárosi listáját csak 16,5 százalék, azaz 9210 szavazó támogatta. Horváth nem tartja hibának, hogy nem vett részt az előválasztáson, mert szerinte az előválasztás is tisztességtelen körülmények között zajlott volna, és úgy érzi, hogy a Tisza Párt színre lépése alapjaiban teremtett új helyzetet a választói preferenciákban.

A politikai pályaívét illető jövőjéről nem akart egyelőre semmit sem mondani, azt hangsúlyozta, hogy szeptember 30-áig hivatalban lévő polgármester, így most még erre a munkára koncentrál. A hárompárti szövetség fővárosi listájának nyolcadik helyén szerepelt, de csak az első hat jelölt szerzett róla mandátumot, tehát csak akkor juthat be, ha előtte valaki visszalép. Ezen a listán csak egy győztes kerületi polgármester van, aki az önkormányzati munka feladása nélkül átadhatná neki a helyét, de Szaniszló Sándor DK-s politikus az Indexnek azt mondta, biztos abban, hogy a DK minden képviselője át fogja venni a fővárosiak által ráruházott mandátumát.

A polgármester választás zuglói végeredménye:

  • Rózsa András (Momentum) 36,61 százalék, 20317 szavazat
  • Borbély Ádám (Fidesz-KDNP) 32,18 százalék, 17859 szavazat
  • Horváth Csaba (MSZP, DK, Párbeszéd) 21,37 százalék, 11862 szavazat

(Borítókép: Horváth Csaba 2023. április 19-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)