A főpolgármesteri posztért folyó jogi csatározások

A főpolgármesteri tisztségért folytatott küzdelem még hónapokig elhúzódhat, mivel Vitézy Dávid, aki mindössze 324 szavazattal maradt alul, fellebbezést nyújtott be, és a választási eredmények megtámadása hosszadalmas folyamat lehet.

A Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) a választási eredményeket hivatalosan megállapító döntés ellen három napon belül lehet fellebbezést benyújtani, amely határidő csütörtök délután négy órakor jár le. A fellebbezés két esetben lehetséges: ha a szavazatszámláló bizottság döntése törvénysértő volt, vagy ha a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályokat sértették meg.

Az NVB-nek újraszámlálás esetén hat nap áll rendelkezésére a kérelem elbírálására. Ha az NVB döntésével nem értenek egyet, a Kúriához lehet fordulni felülvizsgálati kérelemmel, amelyre nyolc nap áll rendelkezésre a döntés meghozatalára. Amennyiben a kérelmező ezt sem fogadja el, alkotmányjogi panaszt nyújthat be, amiről hat nap alatt kell dönteni.

Amennyiben az érintettek minden lehetséges jogorvoslati lehetőséget kihasználnak, és minden kérelmet a határidő utolsó napján nyújtanak be, valamint az illetékes szervek is a határidők utolsó napján hozzák meg döntéseiket, a folyamat leghamarabb július 12-én érhet véget.

Vitézy Dávid személyesen adta be a vasárnapi főpolgármester-választás eredményét megtámadó fellebbezést a Fővárosi Választási Irodánál, 10 perccel a leadási határidő előtt. Az NVI-nek a leadást követő három napban döntenie kell arról, hogy újraszámolják-e a budapestiek szavazatait. Vitézy Dávid már jelezte, hogy a szavazatok újraszámlálását szeretné, különösen a 24 592 érvénytelen voks miatt, ami 3%-os arányt jelent és az 5 évvel ezelőtti 8 ezer érvénytelen szavazatnak a háromszorosa. Vitézy Dávid kedden bejelentette, hogy kezdeményezni fogják a szavazatok újraszámlálását, és ezzel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott, ahol kifejtette, hogy minden lehetséges jogi eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy legalább az érvénytelen szavazatokat újraszámlálják.

A vasárnapi választáson összesen 806 142 lebélyegzett szavazólapot találtak az urnákban, ebből 24 592 volt érvénytelen. A jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942, Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP-Zöldek) 371 142, Karácsony Gergely (Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP) 371 466 szavazatot kapott. Karácsony Gergely főpolgármester, aki a választást követően posztolt a Blaha Lujza tér "nyári pompájáról", előzetesen azt tippelte, hogy 50 százalékkal fog győzni, de végül szoros eredménnyel, mindössze 324 szavazattal előzte meg kihívóját.

Vitézy Dávid a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az érvénytelen szavazatok száma 76-szor több, mint a két első helyen végzett jelölt szavazatszáma közötti különbség, ami szerinte indokolja az újraszámlálást. Hozzátette, hogy bármi is lesz az erre feljogosított szervek döntése, a jogerős döntést el fogja fogadni, és ha Karácsony Gergely győzelme jogerős lesz, gratulálni fog neki. Vitézy szerint 20 kerületből, 202 szavazókörből van bizonyítékuk arra, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat a számlálók. Vitézy Dávid a fellebbezés leadását követően kifejtette, hogy reméli, Karácsony Gergely is támogatni fogja az újraszámlálást, hiszen az ő érdeke is, hogy a budapestiek tisztán lássák, hogy mi a főpolgármester-választás valós eredménye.

Karácsony Gergely reagált Vitézy fellebbezésére, hangsúlyozva, hogy a Fővárosi Választási Iroda már a szavazatszámlálás megkezdése előtt felhívta a helyi választási irodák figyelmét arra, hogy ha valaki a szavazólapon a visszalépett Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid neve mellé is tesz ikszet, azt a szavazatot érvényes Vitézy szavazatként kell értelmezni, amit a Nemzeti Választási Iroda is megerősített. Karácsony szerint nincs tudomásuk arról, hogy a Fidesz jelöltje mivel támasztja alá az állításait, de azt egyébként is a választási szerveknek kell megítélnie, hogy ezek megalapozzák-e azt a jogszabályokban meghatározott alapos gyanút, ami alapján a szavazatok újraszámlálását el lehet rendelni.

A TASZ jogásza, Döbrentey Dániel szerint a legkevesebb esély az új szavazás kiírására van, szintén kevésbé valószínű az összes fővárosi szavazat újraszámlálása. A legnagyobb esélye annak van, hogy adott szavazókörökben, a hibás szavazatszámlálás konkrét bizonyítása esetén újraszámolnak majd. Vitézy Dávid sajtótájékoztatóján két fő problémát emelt ki: az egyik, hogy szerinte nem volt egységes fővárosi eljárásrend Szentkirályi Alexandra választólapról való lehúzására, a másik, hogy sok érvényes szavazatot nyilváníthattak érvénytelenné. Döbrentey Dániel szerint az nem lehet alapja egy sikeres eljárásnak, hogy a szavazólapon nem egyértelmű a lehúzás, azaz nem egy óriási, széles fekete vonallal volt áthúzva a visszalépett jelölt, hanem egy vékony csíkkal. Az újraszámlálásnak az lehet a célja, hogy kiszűrjék azokat a szavazatokat, amiket potenciálisan elkönyveltek érvénytelennek. A teljes városszintű újraszámlálást Döbrentey Dániel azért tartja valószínűtlennek, mert ahhoz több mint 1000 szavazókörre vonatkozóan igazolnia kellene valamit Vitézy Dávidnak. Azt viszont lehetségesnek tartja, hogy néhány tucat szavazókört összeszedjenek.

A szoros eredményre sem lehet hivatkozni egy újraszámlálás kérvényezésénél, mivel a szavazóbizottságok nagyon sokszor átpörgetik a szavazólapokat. Az újraszámolás a normál eljárás része is. A kis különbségnek akkor van jelentősége, ha rendszerszintű probléma történt adott szavazókörben, amit fel is tud mutatni a jelölt, hogy az miben nyilvánult meg.