Kerti bútorok ápolása

A kerti bútorok ápolása nem csak tavasszal, a teraszszezon kezdetekor fontos, hanem a nyár folyamán is folyamatosan figyelmet igényelnek, hogy élettartamukat meghosszabbítsuk. Az időjárás viszontagságai elleni védekezés érdekében rendszeresen tisztítani és megfelelő helyen tárolni kell őket, de a tisztítási módszerek az anyaguktól függően változnak.

A fabútorok esetében el kell kerülni a magas nyomású mosó használatát, mivel az többet árthat, mint használ. Erős vegyszerekkel sem szabad tisztítani, mert a fa porózus szerkezete könnyen károsodhat. A legjobb megoldás a szappanos vízzel történő áttörlés, majd a száradás után olajos ápolóval való kezelés.

A fémbútoroknál, ha rozsda keletkezik rajtuk, nem kell azonnal a szeméttelepre küldeni őket. Először is alaposan mossuk át őket, majd a száradás után csiszolópapírral távolítsuk el a lepattogzott festéket és a rozsdás részeket. Göcsörtös felületek ne maradjanak, simára kell csiszolni, majd rozsdamentes alapozóval átkenjük. Ha a helyzet nem olyan súlyos, akkor egyszerűen csak erőteljes törölgetéssel állíthatjuk vissza az eredeti fényüket.

A rattan bútorok tisztítása előtt fordítsuk őket fejjel lefelé, hogy a bennük rejtőző bogarak kijöhessenek. Ezután magas nyomású mosóval vagy slaggal távolítsuk el a szennyeződéseket. Teljes száradás után vazelinnel kenjük be a bútorokat, hogy megőrizzék fényüket és ne száradjanak ki gyorsan.