Izraeli csapásban meghalt a Hezbollah egyik magas rangú parancsnoka

Izraeli légicsapás következtében életét vesztette a Hezbollah egyik magas rangú parancsnoka, Taleb Abdallah (Abu Taleb).

A keddi események során Izrael gázai háborújának részeként hajtott végre támadásokat, amelyek során a szervezet magas rangú tagja vesztette életét. A támadás a dél-libanoni Dzsúját érte, és a Hezbollah megerősítette Abu Taleb halálát.

A Reutersnek nyilatkozó biztonsági erőknél dolgozó forrás szerint Abu Taleb volt a csoport legmagasabb rangú tagja, akit a hónapok óta tartó tűzharcban megöltek. A Haaretz információi alapján a biztonsági források szerint Hezbollah-tagokat valószínűleg egy találkozó során vették célba.

Az izraeli-palesztin konfliktus kezdete óta körülbelül 300 Hezbollah-fegyveres halt meg, míg az izraeli hadsereg szerint több mint 320 Hezbollah-tagot öltek meg, közöttük pedig legalább 100 olyan volt, akit hírszerzési információk alapján találtak meg. A libanoni fegyveres erők három tagja is életét vesztette a keddi izraeli támadásban.

A Hezbollah válaszul több mint százhatvan rakétát lőtt ki Izrael északi részére szerda délelőtt, érintve több nagyobb északi várost, köztük Cfátot és Tibériást, ahol október óta nem volt légiriadó. A Vaskupola légvédelmi rendszer csak a lakott területekre irányzott lövedékek egy részét tudta elhárítani, több helyen tűz ütött ki a rakéták nyomában.

Szasza kibucban egy rakéta becsapódott egy üzem épületébe jelentős károkat okozva. A Genezáreti-tó partjainál mintegy 11 ezren nyaralnak, ahol a légiriadók idején pánik tört ki, mivel nincsenek óvóhelyek. Azonban a térség evakuálásáról nem döntöttek.

Az izraeli hadsereg kedd este célzott dróntámadással ölte meg Abu Talebet, aki a Dél-Libanonban, Türosz térségében történt akcióban vesztette életét. Az akcióban vele együtt a Hezbollah négy további magas rangú parancsnokát is megölték. Abu Taleb a dél-libanoni térségben, az izraeli határtól a Litani folyóig működő an-Naszr csapatok vezetője volt.