Havas Henrik véleménye és a további fejlemények az ATV-s botrány körül

Havas Henrik újságíró szerint tájékoztatni kellett volna Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét az adatgyűjtésről, mielőtt élő adásban konfrontálják egy dokumentummal az ATV-n. Magyar Péter hétfőn hagyta ott a stúdiót egy vita után.

Havas Henrik a frisshírek.hu-n megjelent cikkében kritizálta az ATV műsorvezetőjét, Rónai Egont, amiért egy dokumentum átadásával kezdte az interjút Magyar Péterrel, aki emiatt kisétált a stúdióból. Az újságíró szerint a műsorvezetőnek a beszélgetés végén kellett volna átadnia a dokumentumokat, nem pedig az elején, és előre tájékoztatni kellett volna az alelnököt az adatgyűjtésről.

Havas Henrik azt is megemlítette, hogy a botrány mögött állhat Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója, és hű fegyverhordozója, Bednárik Imre. Az újságíró szerint Magyar Péternek igaza lehet ebben a gyanújában.

Az ATV szerkesztősége reagált az eseményekre, hangsúlyozva, hogy Magyar Pétert többször is meghívták a műsoraikba, és a hétfői eset előtt egy héttel is vendég volt az Egyenes beszédben. Az ATV állítása szerint e-mailekkel és SMS-ekkel tudják cáfolni Magyar Péter kijelentéseit.

Magyar Péter a Facebook-oldalán reagált az eseményekre, ahol kritizálta az ATV-t és Rónai Egont, és azt állította, hogy a csatorna és a műsorvezető hazugságokat állítottak arról, hogy hányszor hívták meg őt. A politikus azt javasolta, hogy az emberek kerüljék el az ATV propagandaműsorait.

Az ügy további fejleményeként Magyar Péter személyes adatokat közölt az ATV munkatársairól a Facebookon, ami több reakciót is kiváltott. Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke szerint Magyar Péter törvénysértést követett el, Tényi István pedig bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz. A Hit Gyülekezete gratulált Magyar Péternek és pártjának a választási eredményhez, és jó pihenést kívánt az alelnöknek.

A történtek kapcsán Bódis Kriszta pszichológus, író, dokumentumfilmes és a Van Helyed Alapítvány vezetője bejelentette, hogy bojkottálja az ATV-t. Bódis Kriszta szerint az ATV nem adott kellő nyilvánosságot az írói és civil munkájának, és úgy érzi, hogy Magyar Péter esete után nem kíván tovább részt venni a csatorna műsoraiban.

Az ATV szerkesztősége válaszában hangsúlyozta, hogy Magyar Pétert az elmúlt hetekben többször is meghívták a műsoraikba, és a hétfői eset előtt egy héttel is vendég volt az Egyenes beszédben, előtte egy héttel pedig a Heti Naplónak adott 40 perces interjút. Összesen hat élő adásban szerepelt a kampányidőszak alatt, és a Híradó napi szinten beszámolt országjárásáról. Az ATV e-mailes megkereséseire nem reagált, az EP-listavezetők és a fővárosi listavezetők vitájára nem fogadta el a meghívást.

Magyar Péter a Facebook-oldalán azt írta, hogy a múlt héten történtek ellenére elfogadta az ATV meghívását, mert azt jelezték, hogy a politikai földindulásról és a következő lépésekről fog kérdezni a riporter. A politikus szerint azonban a műsorvezető valótlanságokat állított, és a Fidesz házi televíziójaként cselekedett.