Csák János helyére Hankó Balázs lép júliusban

A köztársasági elnök, Sulyok Tamás határozata alapján hivatalosan is július 1-jétől Hankó Balázs veszi át Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszteri posztját.

A változásról hétfő reggel szivárgott ki információ, amikor is kiderült, hogy Csák János távozik a miniszteri székből, és helyét Hankó Balázs, az eddigi államtitkár foglalja el. Hankó Balázs már letette az esküt kedden, ami elengedhetetlen lépés volt, tekintettel arra, hogy a parlament következő ülése csak szeptemberben lesz. Addigra azonban tisztázatlan volt, hogy pontosan mikortól tölti be új pozícióját.

A Magyar Közlönyben közzétett államfői határozat világossá tette, hogy Hankó Balázs július 1-jén kezdi meg miniszteri munkáját, államtitkári megbízatását pedig június 30-án veszti el. Csák János így még közel három hétig tölti be a miniszteri pozíciót, és a hivatalos lapban közzétett 29 rendelettel búcsúzik, amelyek a korábbi jogszabályok apróbb módosításait tartalmazzák. Ezek többsége elírások javítását, vagy már nem létező intézmények nevének törlését jelenti, mint például egy 1975-ös, de még ma is hatályos könyvtárak leltározásáról szóló miniszteri rendelet esetében, ahol egy már nem létező hivatalra utaló mondatot javítottak ki. Ez arra utal, hogy Csák János a távozása előtt még átnézette az összes hatályos minisztériumi jogszabályt, és ahol csak lehetett, pontosításokat eszközölt.

Csák János hétfőn jelentette be lemondását, a döntését azzal indokolta, hogy szerinte azok a feladatok, amiket Orbán Viktor miniszterelnök kért tőle, már sínen vannak, „e tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek”. Ezzel egy időben jelentették be Hankó Balázs kinevezését, aki gyógyszerészként került be a politika világába, és eddig a felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkárként tevékenykedett. Az eskütételt nem lehetett elhalasztani, mert a parlament nemsokára nyári szünetre megy, és csak szeptemberben ül össze újra. Hankó Balázs tehát még pár hétig felel a felsőoktatásért, a szakképzésért, a felnőttképzésért és az innovációért, pozícióját várhatóan Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár veheti majd át.

A leendő kulturális miniszter szerint a világ legjobb dolga magyarnak lenni, és büszkék kell lennünk arra, hogy magyarok vagyunk. Hankó Balázs első interjújában hangsúlyozta, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium három erős pilléren áll: a magyar identitásunkat adó kultúrán, a hivatásformáló felsőoktatáson, szakképzésen és innováción, valamint a jövőt biztosító családügyön. Kiemelte, hogy a magyar kulturális támogatási rendszer egyike a legkiterjedtebbeknek a világon, és a kormányzat jelentős forrásokat biztosít a színházak és a klasszikus zene támogatására. Célja, hogy a magyar minőségi kultúra mindenki számára biztosítva legyen és a mindennapok részévé válhasson, valamint hogy a családügy és a kultúra erősítse a nemzetet, a fiatalokat és a családokat.

Hankó Balázs a jövőben erősíteni kívánja az olyan, Csák János minisztersége időszakában elindult programokat, mint például a Neumann János Program, vagy a Petőfi Kulturális Program. Büszkén említette, hogy idén már több mint 120 ezren jelentkeztek a hazai felsőoktatási intézményekbe, a magyar egyetemek versenyképesebbek lettek, és egyre jobb helyezést érnek el a nemzetközi egyetemi rangsorokban; az egyetemek forrásai pedig megduplázódtak. A kormányzat 2010 óta ötven családtámogatási intézkedést hozott, évente 3300 milliárd forintot fordít családtámogatásra, ami a GDP 4,5 százalékát teszi ki.