Hankó Balázs: A magyar kultúra és innováció új irányítója

Csák János lemondása után Hankó Balázs veszi át a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetését, hangsúlyozva a magyar identitás és a családügy fontosságát.

A választásokat követően Csák János benyújtotta lemondását, és a következő napon már kiderült, hogy Hankó Balázs, aki korábban gyógyszerész végzettséget szerzett, fogja őt követni a Kulturális és Innovációs Minisztérium élén. Csák "a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni" megjegyzéssel indokolta döntését, és úgy érezte, "itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek" .

Hankó Balázs a közmédiának és a Kossuth rádió "Jó reggelt, Magyarország!" című műsorában beszélt terveiről és a kultúra, valamint az innováció területén kialakítandó irányvonalakról. Kiemelte, hogy a magyar kulturális élet lényege az identitásőrzés kell, hogy legyen, és a KIM három erős pilléren nyugszik: a kultúrán, a felsőoktatáson, szakképzésen és innováción, valamint a családügyön. A magyar kulturális támogatási rendszer kiterjedtségét példaként említve, a kormányzat jelentős forrásokat biztosít a színházak és a klasszikus zene támogatására, a közös működtetésben finanszírozott színházakra 15 milliárd forintot, a klasszikus zene támogatására pedig 18 milliárd forintot szánva. A független színházak helyzetéről azonban nem esett szó.

Az MTI tudósítása alapján a leendő miniszter célul tűzte ki, hogy a magyar minőségi kultúra mindenki számára elérhető legyen, és a mindennapok részévé váljon. Hankó Balázs szerint a kultúra vonzóvá tétele a versenyképesség és a közösségépítés által érhető el, és a hatékonyságot a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ felállása is javítani fogja. Emellett erősíteni kívánja az olyan, Csák János minisztersége időszakában elindult programokat, mint például a Neumann János Program, vagy a Petőfi Kulturális Program.

A július 1-jén hivatalba lépő miniszter szerint a családügy és a kultúra arról kell szóljon, hogy erősítsék a nemzetet, a fiatalokat és a családokat, és a kormány célja, hogy Magyarország még családbarátabb országgá váljon. Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy a világ legjobb dolga magyarnak lenni, és arra buzdított, hogy legyünk büszkék magyar identitásunkra. "Nekünk az a dolgunk, hogy ehhez minden lehetőséget megadjunk úgy, hogy a nemzetünket formáló kultúrát mindenkihez eljuttassuk, a családi életet és a gyermekvállalást pedig vonzóvá tegyük" – mondta.