Közel két tucat kisvárost elveszített a FIDESZ

Helyenként 20–30 év után váltották le a kormánypártot. Számos közepes méretű és kisebb városban – így Pápán, Pakson, Mosonmagyaróváron és Keszthelyen – szenvedett meglepő vereséget a FIDESZ az önkormányzati választáson.

A FIDESZ 21 kisebb városban veszítette el a polgármesteri posztot, és két olyan település is van, ahol az eddigi FIDESZes polgármester maradt ugyan a helyén, de időközben független vagy egyesületi jelölt lett. A 10 ezresnél népesebb településeket vizsgálva, ahol egyéni választókerületek vannak, a megyei jogú városok közül Győrben, Szolnokon és Nagykanizsán győzött ellenzéki polgármesterjelölt.

Keszthelyen a FIDESZ 18 év után veszítette el a várost, ahol Manninger Jenőt, a Vártak Egyesület jelöltje, Tóth Gergely győzte le. Mosonmagyaróváron Szabó Miklós 51,5 százalékkal győzött, míg a FIDESZes Árvay István csak 37,75 százalékot kapott. Pápán Grőber Attila több mint 50 százalékkal nyert, míg a várost tíz éve vezető Áldozó Tamás alulmaradt.

Pakson Heringes Anita váratlan ellenzéki sikert ért el, ahol 1998 óta jobboldali politikusok vezették a várost. Tolna városában Balogh Zoltán győzött, Bátonyterenyén Orosz István, Sárospatakon Farkas Szabolcs, Tiszavasváriban Balázsi Csilla, Újfehértón Hosszú József, Orosházán Raffai János, Hajdúböszörményben Göröghné Bocskai Éva, Hajdúnánáson Bódi Judit, Törökbálinton Paul Tamás, Solymáron Zlinszky Péter, Ócsán pedig Tóth Zoltán József került polgármesteri posztra.

A FIDESZ elveszítette Tököl, Biatorbágy, Fót és Kerepes vezetését is, ahol a korábbi FIDESZes polgármesterek helyett más jelöltek nyertek. Az eredmények azt mutatják, hogy a választók helyenként a kormánypárti politikával szemben döntöttek, és új irányt szavaztak a településeiknek.