Fideszes romák nagy többséget szereztek az Országos Roma Önkormányzatban

A Népszava értesülései szerint a Fidesz támogatta Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) dominálta az országos roma nemzetiségi választást, Sztojka Attila vezetésével.

A választáson csupán két szervezet indult, és a CiKöSz, melyet a romaügyi kormánybiztos és fideszes parlamenti képviselő, Sztojka Attila vezet, elsöprő győzelmet aratott. Az érvényes szavazatok közel háromnegyedét, pontosan 71 700-at szerezte meg, szemben a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) borsodi szervezetének 24 500 szavazatával. Ennek eredményeképpen a CiKöSz 35 mandátumot szerzett az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ), míg az RPM csak 12 képviselői helyet tudhat magáénak.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a feldolgozott 120 ezer szavazatból mintegy 24 ezer érvénytelen volt, ami feltűnően soknak tűnik. Korábban a listaállításhoz szükséges ajánlások gyűjtésekor is sok probléma volt, és az NVI az aláírások mintegy harmadát elutasította, ami nagy szerepet játszott abban, hogy csak a CiKöSz és az RPM tudott országosan elindulni.

Az ORÖ általános elnökhelyettese, Lakatos Oszkár a Népszavának nyilatkozva kritikát fogalmazott meg a választási folyamat kapcsán. Szerinte a választások során csalások történtek, és felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezetek nem voltak tisztában azzal, hogy nem csak az ajánló íveket aláíróknak, hanem az aláírásokat gyűjtőknek is szerepelniük kell a nemzetiségi névjegyzékben. Lakatos véleménye szerint ez okozta a nagyszámú érvénytelen ajánlást. Balogh Miklós ORÖ-képviselő levideózta azt, hogy az egyik hajdúböszörményi körzetben a névjegyzékben szereplő romák nem kaptak megfelelő szavazólapot, amelyen a helyi roma nemzetiségi önkormányzat összetételéről dönthettek volna.

Nem tudok arról, hogy lenne ilyen jogszabályi előírás, ha van, akkor arról minket nem tájékoztattak – tiltakozott az eljárás ellen Lakatos, aki döntően ennek tulajdonítja, hogy rengeteg érvénytelen ajánlás született.

A roma nemzetiségi politika körül a választási folyamat során felvetődő további problémákról a Népszava cikke hosszabban is foglalkozik.