A kaposvári Országos Színházi Találkozó körüli feszültség

A kaposvári Országos Színházi Találkozó, másnéven re:oszt kezdetétől fogva feszült légkörben zajlik. A budapesti színházak vezetői nyílt levélben fejezték ki nemtetszésüket, amiért nem tárgyalhatnak a készülő kulturális törvénytervezetről, Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója és az OSZT szervezője pedig a türelmes megközelítést és a szakmai bizalom erősítését sürgeti.

Az Országos Színházi Találkozó (OSZT) körüli helyzetet tovább bonyolítja, hogy Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára lemondta a találkozó nyitónapjára tervezett szakmai konferenciát, és Csák János kulturális és innovációs miniszter is lemondott tisztségéről, helyére Hankó Balázs került.

Fülöp Péter az Indexnek elküldött válaszlevelében hangsúlyozza, hogy ők is sajnálják az államtitkár távolmaradását, és a konferencia elmaradását fájó döntésként élik meg. A szervezői szándék a valós találkozásra és érdemi szakmai egyeztetésre irányult, és bár a törvénytervezet pontos tartalmát nem ismerik, a szaktárca társadalmi egyeztetésére várva bíznak a jövőbeni konzultációkban.

A színházvezetők, köztük Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra, nyílt levélben fejezték ki csalódottságukat amiatt, hogy a re:oszton nem tárgyalhatnak a színházi szervezeteket érintő új kulturális törvényről. Fülöp Péter válaszában a számonkérés helyett a türelmet és a szakmai bizalom erősítését javasolja, és a nyár végén Szegeden megrendezendő Országos Színházi Évadnyitót említi lehetséges konzultációs fórumként.

Az elmúlt hónapokban a feszültség már a találkozó előtt is érezhető volt, különösen miután kiderült, hogy a meghívottak között egyetlen független produkció sem szerepel. A Színházi Kritikusok Céhe és a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) is kritikával illette a szervezést. Fülöp Péter szerint azonban a találkozóra a kőszínházi társulatokat várták, és a független színházaknak lehetőségük van saját fesztivál szervezésére.

A találkozó 2024. június 16-ig tart, és a szervezők reményei szerint a további napokban is lehetőség nyílik a lényegi kérdések megvitatására.