Az Országház titkai egy dokumentumfilmben

Az Országház épülete nem csupán a magyar nemzet büszkesége, hanem a nemzeti géniusz megnyilvánulása is, amit most egy dokumentumfilm is bemutat. Kövér László, az Országházról szóló dokumentumfilm bemutatóján elmondta, hogy az épületet évente közel 650 ezer látogató keresi fel.

Az Országház építészetét és művészetét bemutató dokumentumfilm, mely az épület 120. évfordulójára készült, eddig nem látott részleteket tár a nézők elé. Kövér László hangsúlyozta, hogy a film egyfajta jubileumi ajándék az épület számára, amelyet a Főrendiházi ülésteremben tartott köszöntőjében emelt ki. A házelnök szerint az épület nem csak építészeti, hanem politikai nagyságot is képvisel, amit Andrássy Gyula miniszterelnök és Steindl Imre mérnök munkássága is bizonyít.

A dokumentumfilm a neogótikus stílusban épült, 268 méter hosszú és 96 méter magas épület történelmi és építészeti jelentőségét mutatja be. Kövér László kiemelte, hogy az Országházat a világ turisztikai és építészeti látványosságai között több honlap is az első helyre sorolta.

A film részletezi, hogyan élte túl az épület a második világháborút, amikor is több száz gyújtóbomba és aknatalálat érte. A modern technikai eszközök, mint például drónok és nagy fényű objektívek segítségével, a filmkészítők olyan helyekre is eljutottak, amelyeket korábban még senki sem láthatott.

A dokumentumfilm nem csak a látványos felvételeket, hanem szakértőkkel készült interjúk részleteit is tartalmazza, amelyek a 19. századi építészeti vitákba is betekintést engednek. Az Országházról szóló alkotás, mely a nemzetközi közönség számára is elérhető lesz House of Hungary címen, a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon debütál június 14-én.