Új szabályozás a láthatáron: energiaitalok korlátozása a fiatalok körében

A brit Munkáspárt tervei szerint betiltanák az energiaitalok értékesítését a 16 év alattiak számára, amennyiben a párt győz a július 4-ei választásokon.

A BBC által közzétett információk szerint a Munkáspárt a választási győzelem esetén életbe léptetné a korlátozást. A Konzervatív Párt korábban már fontolgatta hasonló intézkedés bevezetését, azonban az egészségügyi miniszter a szabad választás és a személyes felelősség érvényesítése mellett döntött, így az intézkedés nem valósult meg.

Az energiaitalok egészségre gyakorolt káros hatásait számos tanulmány tárgyalta már, kiemelve a magas koffein- és cukortartalmat. Egyes termékek koffeintartalma több eszpresszónak felel meg, ami különösen aggasztó a fiatalok egészségére nézve.

A brit fiatalok körében végzett kutatások szerint a tinédzserek harmada rendszeresen, hetente fogyaszt energiaitalt, ami rávilágít a probléma súlyosságára.

A Munkáspárt által javasolt szabályozás szerint azok az italok lennének tiltólistán, amelyek literenként több mint 150 mg koffeint tartalmaznak. Az értékesítés csak személyigazolvány ellenőrzése után lenne lehetséges, hasonlatosan a dohánytermékekhez és az alkoholhoz. Az előírások megszegése esetén az eladókat akár 2500 fontos bírsággal is sújthatják.

Keir Sterimer, a Munkáspárt vezetője elmondta, hogy a tervezet kifejezetten a gyerekekre és az általuk fogyasztott termékekre koncentrál. Kiemelte a Monster márkájú, fél literes kiszerelésű, 160 mg koffeint tartalmazó energiaitalt, amelynek koffeintartalma több eszpresszónak felel meg, és jelentős hatással van a gyerekek viselkedésére.

A British Soft Drinks Association reakciójában hangsúlyozta, hogy tagjaik már korábban is kerülték az energiaitalok népszerűsítését a 16 év alattiak körében, összhangban a gyakorlati kódexeikkel.

A választási kampány során más pártok is bemutatták programjaikat. Az Anglia és Wales Zöld Pártja például a "Valódi remény, valódi változás" című választási programjában többek között a tehetős emberek adóterheinek növelését és az állami támogatások kiterjesztését ígéri. A zöldek programja szerint a 10 millió font feletti vagyonnal rendelkezőkre vagyonadót vetnének ki, és a tőkenyereség-adót a jövedelemadóval azonos mértékűvé tennék, hogy finanszírozni tudják többek között az épületek szigetelését, a magasabb szociális juttatásokat és az egészségügyi kiadások növelését. Emellett ígéretet tettek a szociális bérlakások számának növelésére, a lakhatási válság kezelésére, a minimálbér 15 font/órára emelésére és a négynapos munkahét bevezetésére is.

A környezetvédelmi intézkedések között szerepel a fosszilis tüzelőanyagok és az atomenergia fokozatos kivezetése, valamint a cél, hogy 2030-ra az Egyesült Királyság villamosenergia-termelésének 70%-át szélerőművekből állítsák elő. A mezőgazdasági termelőket is ösztönöznék a biológiai sokféleség előmozdítására és a növényvédő szerek használatának csökkentésére.

A brit Költségvetési Tanulmányok Intézete (Institute for Fiscal Studies) szerint a Zöld Párt javaslatai az állam méretének példátlan mértékű növekedését eredményeznék, és bár egyes adóterveik észszerűnek tűnnek, nem hoznának annyi bevételt, mint amennyivel a párt számol.