Benzinkutakon bekövetkező árváltozások

A holtankoljak.hu információi szerint péntektől emelkedni fog a benzin és a gázolaj ára a hazai kutakon.

Az üzemanyagok árának emelkedése a korábbi csökkenés után következik be. A 95-ös benzin literenkénti ára 4 forinttal, míg a gázolajé 5 forinttal nő. Ezzel a benzin átlagára 594 forintra, a gázolajé pedig 601 forintra módosul majd.

Az Index által megszerzett információk szerint a Mol-csoport tájékoztatta a benzinkutakat arról, hogy a jövőben akár hetente többször is változhat az üzemanyagok ára. Ez lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban reagáljanak a piaci mozgásokra, és a kereskedelmi partnereik is az aktuális piaci viszonyoknak megfelelő áron juthassanak hozzá az üzemanyaghoz.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó korábban elmondta, hogy az olajárak változékonyságát több tényező is befolyásolhatja, például a közel-keleti helyzet, ami az elmúlt időszakban többször is hirtelen árváltozásokat eredményezett.

A legutóbbi áremelkedést május végén tapasztalhattuk a gázolaj esetében, míg a benzin ára akkor nem változott. Június első hetében három alkalommal is csökkentek a hazai üzemanyagárak, a csökkenő tendencia pedig már május közepe óta tart. A holtankoljak.hu viszont már a hét elején arról írt, hogy tekintettel az olajpiaci trendekre nem várható ezen a héten további árcsökkenés.

A GKI Gazdaságkutató Intézet korábban azt közölte, hogy mivel egyre többen utaznak majd nyáron, így 650 forint körüli ár valószínűsíthető augusztusra. Az emelés annyiban várható volt, hogy a Brent típusú olaj hordónkénti ára 82 dolláron áll, míg a múlt héten 77 dollár is volt, a forint is gyengült, és kedden 368 forint volt a dollárral szemben, ami másfél havi negatív csúcs.