Elon Musk szexuális ajánlatokat tett SpaceX-alkalmazottaknak

A SpaceX alapítója, Elon Musk több női alkalmazottnak is szexuális jellegű ajánlatokat tett, amelyek visszautasítása esetén hátrányos következményekkel jártak a munkahelyen. A vállalat ellen jelenleg is vizsgálatok folynak a nők diszkriminációja miatt.

A The Verge a Wall Street Journal (WSJ) információi alapján számolt be arról, hogy Elon Musk több SpaceX-nél dolgozó nőt is megkörnyékezett szexuális ajánlatokkal. Egyikükkel még gyakornoki idejében ismerkedett meg, majd később munkát ajánlott neki a saját csapatában. Amikor a nő visszautasította a közeledését, Musk állítólag megnehezítette a munkáját, ami végül a cég elhagyásához vezetett.

Egy másik esetben egy légiutas-kísérőt erotikus masszázsért cserébe egy lóval kecsegtetett, míg egy korábbi alkalmazott arról számolt be, hogy Musk azt kérte tőle, legyen a gyerekei anyja. Amikor a nő nemet mondott, fizetésemelést tagadtak meg tőle, és kritizálták a munkáját.

Egy másik volt alkalmazott, aki Musk szeretője volt, a SpaceX elnökének, Gwynne Shotwellnek a haragját is kivívta, aki azzal vádolta, hogy a férjével is viszonyt folytat. Az eset jelentése után az elnök követelte az alkalmazott kirúgását.

Elon Musk nem kívánt nyilatkozni a WSJ-nek, de a SpaceX elnöke cáfolta a cikk állításait, és hangsúlyozta, hogy a vállalat minden szexuális zaklatással kapcsolatos bejelentést kivizsgál.

2021-ben öt alkalmazott állította, hogy a SpaceX-nél gyakori a szexuális zaklatás, és a vállalati kultúra részévé vált. Idén év elején egy dolgozó szexuális zaklatás és diszkrimináció miatt perelte be a céget.

A kaliforniai emberi jogi hivatal is vizsgálatot folytat a SpaceX ellen, mert állítólag diszkriminálják a nőket, és hátrányos helyzetbe hozzák azokat a dolgozókat, akik kritikát fogalmaznak meg a cég működésével kapcsolatban.