Françoise Hardy elhunyt

Életének 80. évében elhunyt Françoise Hardy francia énekesnő, színésznő és modell.

Az énekesnő halálhírét fia, Thomas Dutronc jelentette be közösségi oldalán, egy régi fotó kíséretében, melyen Hardy babakorában tartja őt a karjaiban, és mellé csupán annyit fűzött: "Anya elment."

Hardy hosszú éveken át küzdött nyirok- és gégerákkal; a betegséget először 2004-ben diagnosztizálták nála. Egészségügyi problémái 2018-ban váltak komolyabbá, amikor is utoljára lépett fel. Ennek ellenére kiadott egy új albumot és megjelentette saját önélterajzi könyvét is.

A hatvanas évek ikonikus alakjának klasszikus szépsége és melankolikus zenéje máig elvarázsolja a rajongókat szerte a világon. Françoise Hardy minden idők egyik legsikeresebb francia popénekesnője volt, aki nem csak a francia popzenére és kultúrára gyakorolt jelentős hatást, hanem nemzetközi szinten is népszerű volt, különösen a hatvanas években. Hardy a yé-yé zenei stílus poszterlánya volt, és első slágerét, a Tous les garçons et les filles-t tizennyolc évesen énekelte el a francia tévében, ami gyorsan népszerű lett egész Európában.

Az All Over The World című dalával angol nyelvterületen is hírnevet szerzett, amely bejutott a brit Top 20-ba, és máig az egyik legismertebb dala angol nyelvterületen. Érdekesség, hogy a dal zenéjét Hardy későbbi férje, Jacques Dutronc szerezte. A Spotify-on a Le temps de l’amour című dal a legtöbbet hallgatott szerzeménye, amely ötven évvel később egy teljesen új nemzedéket is meghódított Wes Anderson Holdfény királyság című filmjében.

Hardy nem csak énekesnőként, hanem dalszerzőként is kiemelkedett, gyakran elénekelte mások szerzeményeit is, bár sokszor alaposan átdolgozva azokat. A Je n’attends plus personne című dal például eredetileg egy olasz dal volt, amit Hardy maga is felvette, méghozzá olyan zúgatott fuzz gitárhangzással, amely egészen brutálisnak hathatott 1964-ben. Amíg Hardyhoz leginkább sanzonos, melankolikus dalokat szokás társítani, ez jó példa rá, hogy sokkal színesebb volt a repertoárja.