Meghalt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője. 69 éves korában, rövid betegség következtében távozott az élők sorából, méltósággal és családja körében.

Schubert Gusztáv a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársa volt, aki több mint négy évtizeden át dolgozott a szerkesztőség tagjaként. Pályafutását rovatvezetőként kezdte 1986-ban, majd 1998 és 2010 között főszerkesztő-helyettesként tevékenykedett, végül 2010-től a lap főszerkesztőjeként dolgozott. Filmes szakíróként elismert alakja volt a szakmának, Balázs Béla- és Cs. Szabó László-díjjal is jutalmazták munkásságáért.

A Filmvilág szerkesztősége mély fájdalommal és megtört szívvel tudatta a tragikus hírt. Schubert Gusztáv áldozatos és fáradhatatlan küzdelmet folytatott a lap fennmaradásáért, különösen az elmúlt évtized kihívásokkal teli hazai kulturális helyzetében. Munkája példaértékűnek és páratlannak számított.

A közleményükben kiemelték: Schubert nem csak főszerkesztőként, hanem már jóval előtte is a Filmvilág meghatározó munkatársa volt, a lap motorjaként funkcionált. A szerkesztőség kifejezte, hogy amennyiben rajtuk múlik, Schubert Gusztáv szellemisége és munkássága tovább él a Filmvilág oldalain. Schubert Gusztáv 1955. december 3-án született Dunaújvárosban, és 1980-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának irodalom-történelem szakán. 1980-tól 1985-ig magántanárként irodalmat tanított, 1981 óta publikált. Munkáját 1999-ben Balázs Béla-díjjal, 2021-ben pedig Cs. Szabó László-díjjal ismerték el.