Francoise Hardy, a divat és zene ikonja elhunyt

80 éves korában meghalt Francoise Hardy, francia énekes, színész és divatikon, aki évtizedek óta meghatározó alakja volt a divatnak és a zeneiparnak.

Francoise Hardy haláláról fia, Thomas Dutronc számolt be az Instagramon, ahol "Maman est partie" szavakkal, vagyis "anya elment" üzenettel és egy közös fotóval búcsúzott édesanyjától. Hardy egy ideje gégerákkal küzdött, és az évek során több kezelésen is átesett, beleértve a sugárkezelést is. 2015-ben állapota súlyosbodása miatt mesterséges kómába helyezték, és később beszéd-, nyelési és légzési problémái is kialakultak. 2021-ben az eutanázia mellett érvelt, kritizálva Franciaországot az eljárás tiltása miatt. A Le Parisien szerint Hardy pár évvel ezelőtt egy esés következtében olyan állapotba került, hogy azt hitték, meghal, de ebből felépült, majd nem olyan régen rákkal diagnosztizálták. 2023-ban már arról beszélt a lapnak, hogy nagyon kellemetlenek számára a sugárkezelések, és nem bánna, ha hamar meghalna.

Hardy 1944-ben született a nácik által megszállt Párizsban, és már 16 éves korában elkezdett saját dalokat írni. Karrierje 1961-ben indult be, amikor szerződést írt alá a Disques Vogue kiadóval. Áttörést a Tous les garçons et les filles című dalával ért el, amely több mint 2,5 millió példányban kelt el, és 1963-ban Monacót képviselte az Eurovíziós dalfesztiválon, ahol ötödik helyezést ért el. Európai hírneve révén több nyelven is énekelt, és olyan tervezők múzsájává vált, mint Yves Saint Laurent és Paco Rabanne. A 60-as években a Rolling Stones és David Bowie is rajongott érte, Bob Dylan pedig verset írt róla. A Rolling Stone magazin 2023-ban Hardy-t minden idők legnagyobb énekesnőinek rangsorában a 162. helyre rangsorolta, ami folyamatos legendáját jelzi. Ő volt az egyetlen francia előadó a listán.

A 70-es években már inkább fiának, Jacques Dutronc zenésszel és színésszel közös gyermeküknek a nevelésére koncentrált, majd 1988-ban váltak el, de barátok maradtak. A pályáját is folytatta, átnyergelve a funk, diszkó és elektronikus pop stílusokra. A '80-as években tartott egy hosszabb szünetet, de a '90-es évektől kezdve még hat albumot adott ki. Az utolsót, a Personne D'Autre-t 2018-ban fejezte be.

Hardy egy még fiatalkorú leányanya és egy házas férfi viszonyából született, és nagyon fiatalon lett a 60-as években népszerű „yéyé” irányzat egyik meghatározó énekesnője. A stílus meghatározó zenésze volt Serge Gainsbourg is. A yéyé-dalok általában a fiatalabb nemzedékről szóló szerelmes számok voltak, amelyeket a Beat-korszak inspirált. Az évek során 28 albumot, és számtalan slágert adott ki, köztük a „Tous les garçons et les filles” és a „Comment te dire adieu” című dalokat. Hardy januárban töltötte be a 80. életévét, és akkor azt mondta a Le Parisiennek, hogy nem fél a haláltól, sőt, szeretné mihamarabb megtapasztalni, csak egy baja van vele: „Mindenekelőtt arra a mérhetetlen fájdalomra gondolok, hogy elhagyom a fiamat, és hogy fájdalmat okozok neki. De szívesebben halnék meg, minthogy ezeket az elviselhetetlen, hosszú ideig tartó állapotokat átéljem. Egyébként is mindig ott motoszkál a fejemben a gondolat, hogy valami csak van utána…” – mondta.