Bevált Orbán Viktor mesterterve, vagy nem?

A vasárnapi európai parlamenti és önkormányzati választásokat követően a politikai elemzők megosztottak abban, hogy Orbán Viktor mesterterve bevált-e. A Republikon Intézet szerdai konferenciáján politológusok értékelték az eredményeket és a következményeket.

A Nézőpont Intézet vezetője, Mráz Ágoston Sámuel szerint, ha vasárnap országgyűlési választást tartottak volna, a Fidesz kétharmados többséget érhetett volna el. Úgy véli, a belpolitikában minden 2026-ról fog szólni, és osztott ellenzékkel a Fidesz-KDNP akár 42 százalékkal is kétharmados felhatalmazást szerezhet. Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője azonban nem ért egyet ezzel, hangsúlyozva, hogy a választási kontextus más volt, és nem a főhatalom megszerzése volt a cél, hanem részsikerek elérése.

Böcskei Balázs, az Idea Intézet stratégiai igazgatója örült a kampányidőszak végének, és úgy gondolta, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépése után megváltozott az értelmezési keret, ami a Fidesz/nem Fidesz törésvonalat erősíthette volna. Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint a választások meglepetéseket hoztak, és kiemelte, hogy a megyei jogú városokban a Fidesz eredményei gyengültek.

Závecz Tibor szerint az Európai Néppárt stabilan megnyerte a választást, és a mandátumszámuk is emelkedett, míg a liberálisok veszítettek. Az európai konzervatívok és az Identitás és Demokrácia támogatottsága nőtt, de az új pólus kialakulása, amely meghatározná Európa politikáját, nem valósult meg. Mráz Ágoston Sámuel hozzátette, hogy a Néppárt erősödött, de az európai baloldal gyengült, és felhívta a figyelmet arra, hogy az európai jobboldal újjáalakulása következik.

A magyar EP-képviselők frakcióhoz csatlakozását illetően Mráz Ágoston Sámuel szerint a Tisza Párt felvétele a Néppártba matematikailag előnyös lenne, de stratégiai következményekkel járhat. Orbán Viktor korábbi ígéretei megváltozhatnak, ha a CDU úgy dönt, hogy felveszi a Tiszát. Závecz Tibor szerint a Tisza Párt számára vonzó lehet a Néppárt tagjaként részt venni az európai döntésekben, de szervezeti és logisztikai kihívásokkal is szembe kell nézniük. Böcskei Balázs szerint a Tisza Párt jelöltjei különböző háttérrel rendelkeznek, és kérdéses, hogy a frakciófegyelem működni fog-e. Virág Andrea szerint a Tisza Párt csatlakozása a Néppárthoz belpolitikai siker lenne.

A vasárnapi választások eredményeit és következményeit további elemzések követik, amelyek mélyebb betekintést nyújtanak a politikai helyzetbe.