Deutsche Telekom győzelmet aratott az Európai Bizottság felett

Az Európai Unió Bírósága döntése értelmében az Európai Bizottságnak kamatot kell fizetnie a Deutsche Telekomnak, ezt a Bloomberg hírügynökség számolt be.

2014-ben az Európai Bizottság 31,1 millió eurós bírságot rótt ki a Deutsche Telekomra, amiért a széles sávú távközlési szolgáltatások szlovák piacán visszaélt az erőfölényével. A vállalat fellebbezése nyomán az Európai Unió Törvényszéke közel 12 millió euróval csökkentette a büntetést, és a cég 2015. január 16-án ideiglenesen megfizette ezt az összeget.

A vita abból eredt, hogy a Bizottság nem volt hajlandó visszafizetni a bírság megsemmisített részéért járó kamatokat. Az Európai Unió Bírósága most megerősítette az alacsonyabb szintű uniós bíróság korábbi döntését, amely 1,8 millió eurós kártérítést ítélt meg a Deutsche Telekomnak, és kimondta, hogy a Bizottságnak kamatot kell fizetnie azon büntetési összeg után, amit a fellebbezés során csökkentettek.

Az Európai Bíróság elutasította a fellebbezést, ezáltal helybenhagyta a Törvényszék ítéletét. A döntés során egy precedensként szolgáló uniós ítélkezési gyakorlatra hivatkoztak, miszerint amennyiben egy uniós bíróság visszaható hatállyal megsemmisít egy a versenyszabályok megsértése miatt bizottsági határozatban kiszabott bírságot, ezen intézmény köteles az ideiglenesen megfizetett büntetés összegét az e bírság ideiglenes megfizetésének időpontjától a visszatérítés napjáig terjedő időszakra járó kamatokkal együtt visszatéríteni.

A Bíróság hangsúlyozta, hogy jelen esetben nem „késedelmi", hanem olyan kamatról van szó, melynek célja, hogy a szóban forgó összeg nyújtotta előnyök élvezetétől való megfosztásért átalányösszegben kártalanítsa a vállalkozást.

Ez az eset rávilágít arra, hogy az uniós szabályozók számára kockázatokat jelenthet, ha kötelesek kamatot fizetni a visszaadandó kartellbírságok után. A Deutsche Telekom részvényárfolyama azonban nem mutatott jelentős változást a hírek hatására.