Pressman üzenetet küld Szijjártónak az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatok ünneplésekor

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara Magyarországon alapításának 35. évfordulóját ünneplő eseményen az amerikai nagykövet, David Pressman üzenetet küldött a távol maradt magyar külügyminiszternek, hangsúlyozva az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatokat és az általuk teremtett munkahelyeket.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete kiemelte, hogy az Egyesült Államok minden szempontból Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere, és az amerikai vállalatok által teremtett munkahelyek számtalan magyar család életét javították. Pressman azt is hozzátette, hogy várja, hogy hallja az Európai Unió ügyeinek minisztere, Bóka gondolatait is ebben a témában.

Pressman szerint "az Egyesült Államok beruházásainak hihetetlen hozzájárulása Magyarország gazdaságához és társadalmához manapság nem kap kiemelt figyelmet a magyar kormány vagy az általa irányított média részéről”, és ha csak arra figyelne, amiről a kormány beszél, és nem arra, kivel is kereskedik valójában, azt hihetné, hogy Kína fontosabb gazdasági partner Magyarország számára, mint Amerika. Pressman szerint "az üzleti kapcsolatok Kínával kötelezettségekkel járnak, és az érdeklődés gyakran szuverenitás formájában kerül kifizetésre”.

Az amerikai nagykövet úgy véli, hogy a kapcsolat Kínával addig hangzik jól, "ameddig Magyarországnak nem kell kínai munkásokat alkalmaznia, vagy engednie kell, hogy a Kínai Kommunista Párt rendőrei járőrözzenek Magyarország utcáin". Pressman szerint nem lesz mindig lehetséges "mindkét oldalon állni", és azt mondta, hogy a magyar fiatalok az Európa és Amerika által kínált jövőt akarják, nem pedig az orosz vagy a kínai modellt.

Az amerikai nagykövet nemcsak üzenetet küldött a magyar politikusoknak, hanem azt is bejelentette, hogy korábban távozik az eseményről, mert részt vesz a Budapest Pride hónap megnyitóján. Kiemelte, hogy ott az Amerikai Egyesült Államokat képviseli majd azok között a "fiatal magyarok között, akik ma este egy igazságosabb, inkluzívabb és egyenlőbb Magyarországért dolgoznak”.