David Pressman: Magyarország nem húzhat mindkét irányba

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az AmCham 35 éves gálavacsoráján beszélt a magyar-kínai kapcsolatokról, a Pride-ról és az amerikai vállalatok magyarországi sikeréről.

Az AmCham, a Magyarországon jelenlévő amerikai cégek kereskedelmi kamarája, szombaton ünnepelte 35. évfordulóját egy gálavacsorával. Az eseményen David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is felszólalt, beszédében pedig több témát is érintett. Pressman kiemelte, hogy Magyarország 25 éve a NATO és 20 éve az Európai Unió tagja, az AmCham azonban még ezeket megelőzően, 1989-ben jött létre.

A nagykövet szerint az Egyesült Államok jelentős gazdasági partner Magyarország számára, hiszen az amerikai cégek 85 ezer munkahelyet teremtettek az országban. Pressman úgy véli, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is egyetértene vele abban, hogy van ok az ünneplésre, és kíváncsian várja Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter gondolatait is ebben a kérdésben.

A nagykövet beszédében hangsúlyozta az Egyesült Államok elkötelezettségét a sokszínűség, az egyenlőség és az inklúzió mellett. Ezeket az értékeket tartja a jólét hajtóerejének, és ezek mentén kívánja képviselni az országát a Budapest Pride nyitónapján is.

Pressman figyelmeztetett a kínai kapcsolatok veszélyeire is, kiemelve, hogy bár az Egyesült Államok is kereskedik Kínával, de átlátható és világos szabályok mentén. Szerinte a kínai befektetések kötöttségekkel járnak, és ezek gyakran a szuverenitás terén jelentkeznek.

A nagykövet szerint Magyarország nem húzhat sokáig mindkét irányba, nem élvezheti a demokratikus nemzetek közösségében való tagság előnyeit anélkül, hogy betartaná a közösség által szabott korlátokat. Pressman szerint a fiatalok, akiket vacsoráira hívott, egyetértenek abban, hogy Magyarország az Európa és Amerika által kínált jövőt szeretné, nem pedig az orosz vagy kínai modellt követné.

David Pressman korábban nyilatkozott Magyarország ukrajnai háborúhoz való viszonyáról, és megszólalt az orosz hackertámadás ügyében is, valamint részt vett egy Azahriah-tripla eseményen a Puskás Arénában.