Cseresznyediéta: Így segíthet a fogyásban

A cseresznye nemcsak ízletes nyári gyümölcs, hanem hatékony segítség a fogyókúrában is. Magas víz- és rosttartalmának köszönhetően elősegíti a jóllakottság érzését, valamint a szervezet salaktalanítását és az emésztés javítását.

A cseresznye közel 80 százalékban tartalmaz vizet, hasonlóan más nyári gyümölcsökhöz, mint a görögdinnye vagy az eper. Rosttartalma révén hozzájárul a jóllakottságérzethez és az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Egy száz gramm cseresznye csupán 54 kcal energiát tartalmaz, így a kalóriaszegény étrendbe is könnyen beilleszthető. A gyümölcs káliumtartalma miatt vízhajtó hatású, segít megszabadulni a felgyülemlett víztől és zsírtól a hasi tájékon.

A cseresznye hashajtó és emésztést javító hatású, gyulladáscsökkentő és antioxidáns összetevői révén pedig a gyulladásos betegségek kezelésében is hatékonyan részt vehet. A- és C-vitamin tartalma, valamint az antioxidánsok hozzájárulnak a szem egészségének megőrzéséhez, továbbá vértisztító, nyugtató és vizelethajtó hatásokkal is rendelkezik.

A cseresznyediéta lényege, hogy minden étkezés előtt fél órával, éhgyomorra együnk egy maroknyi cseresznyét. Ha elfelejtettük, az étkezés után desszertként is fogyaszthatjuk, hatása így is megmarad.

Ha 1200-1500 kalóriás étrendet követünk, tízóraira és uzsonnára is cseresznyét fogyaszthatunk. Reggelire ajánlott a főtt- vagy lágytojás, teljes kiőrlésű kenyér, de készíthetünk cseresznyés turmixot vagy gyümölcssalátát is. Ebédre spenótfőzelék, főtt tojás, csirkemell barnarizzsel vagy rakott zöldség kerülhet az asztalra, uzsonnára pedig ismét cseresznye. Vacsorára túrógombóc, saláta vagy pirítós valamilyen feltéttel ajánlott.

Fontos, hogy mindig friss, érett cseresznyét fogyasszunk, mivel nincs utóérése és gyorsan romlik. Két-három napnál tovább hűtőben sem tartható, ráadásul tárolás során vitaminjait is veszíti. Három éves kor alatti gyerekeknek az intenzív hashajtó hatása miatt nem ajánlott.

Az ókorban a katonák szomjoltója volt a cseresznye, melynek latin neve prunus avium, azaz madárcseresznye. A madarak kedvenc csemegéjeként ismert gyümölcs már az ókorban is népszerű volt, és az istenek eledelének is tartották. Japánban a cseresznyevirágzás ünnepe a kultúra kiemelkedő eseménye, bár az ott termesztett díszcseresznye nem fogyasztható.