Céline Dion veszélyes gyógyszeradagokkal küzdött meg betegségével

Celine Dion, a kanadai énekesnő, életveszélyes gyógyszeradagokat szedett izomgörcsei enyhítésére, hogy képes legyen a színpadra lépni. A 56 éves művész a Sky News szerint diazepám hatóanyagú gyógyszert fogyasztott, hogy teste ellazuljon, ám nem volt tisztában a gyógyszer szedésének következményeivel.

Dion, aki stiff-person-szindrómában szenved, az NBC-nek adott interjújában beszélt arról, hogy a gyógyszerekhez idővel hozzászokott, és emiatt egyre nagyobb adagokat kezdett szedni. Elmondása szerint a tünetek 20 perc után újra jelentkeztek, ezért növelte az adagot.

Az énekesnő azt is elárulta, hogy egy fellépés előtt akár 20 milligramm váliumot is bevett, de mire a kulisszák mögé ért, a gyógyszer már nem hatott. Naponta akár 90 milligrammot is fogyasztott, ami halálos adag is lehet.

A koronavírus járvány idején Dion orvosi segítséggel leszokott a gyógyszerekről, mivel azok már nem fejtettek ki hatást. Az énekesnő továbbra is eltökélt abban, hogy visszatérjen a koncertezéshez, hiányolja ugyanis a fellépéseket.

Dion kijelentette: „Vissza fogok térni a színpadra, még ha négykézláb mászok is fel. Akkor is, ha a kezeimmel kell majd mutogatnom. Meg fogom csinálni”.

A stiff-person-szindróma egy autoimmun betegség, amely izommerevséggel és izomgörcsökkel jár, és a hangszálakat is érinti. Ez a gyógyíthatatlan neurológiai rendellenesség egyre súlyosbodó izommerevséget és görcsöket okoz. Bár gyógymódja nincs, fizikoterápiával, foglalkozásterápiával, izomnyugtatókkal és relaxánsokkal enyhíthetők a tünetek. Dion 2022 decemberében hozta nyilvánosságra a diagnózisát, ami miatt kénytelen volt lemondani a Courage World Tourt.