Lakbérek helyzete Budapesten és Magyarország nagyvárosaiban

2024 májusában országosan 0,7%-kal, míg Budapesten 1,4%-kal nőttek a kínálati lakbérek, ami a fővárosban az előző havi 0,5%-os csökkenés után következett be. Az előző év azonos időszakához képest országosan 10,5%-kal, Budapesten pedig 10,8%-kal magasabbak voltak a májusi lakbérek, míg a 2015. évi bázisidőszakhoz viszonyítva 104%, illetve 95%-os emelkedést mutatnak - ez derül ki a KSH-ingatlan.com legfrissebb lakbérindexéből.

Budapesten az áprilisi csökkenést követően májusban minden kerületcsoportban emelkedtek a lakbérek. A budai hegyvidéken a legkevésbé, 0,5%-kal, míg a budai egyéb kerületekben jelentősen, 3,3%-kal drágultak a lakásbérletek az előző hónaphoz képest. A pesti oldalon a belső kerületekben 1,8%-kal, az átmeneti kerületekben 1,1%-kal, a külső kerületekben pedig 1,7%-kal nőttek a lakbérek. Egy év alatt a fővárosi kerületcsoportokban 10–13%-os emelkedést regisztráltak, a legnagyobb mértékű drágulás a pesti külső kerületekben volt megfigyelhető (13%).

A májusi emelkedés hátterében a kereslet élénkülése is állhat, ami a nyári albérletpiaci főszezon előszele lehet. Ebben az időszakban azok a bérlők aktivizálódnak, akik az egyetemisták és főiskolások július végi rohama előtt szeretnének lakást találni - jegyezte meg Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A bérbeadók is készülnek a szezonra, a kínálat növekedése érzékelhető. A kiadó lakóingatlan-hirdetések száma 40%-kal magasabb a két évvel ezelőttihez képest, június elején országosan több mint 14 ezer kiadó lakás és ház közül válogathattak a bérlők, a fővárosban pedig több mint 9 ezer lakóingatlan várta a bérlőket.

Budapesten az átlagos bérleti díj 250 ezer forint körül volt, míg a legdrágább kerületek a II. kerület (385 ezer forint) és az V. kerület (310 ezer forint) voltak. A legolcsóbban a XX. kerületben (170 ezer forint) és Csepelen (168 ezer forint) lehetett lakást bérelni. A XI. és a XIII. kerületben a legnagyobb a kínálat, itt az átlagos lakbér egyaránt 260 ezer forint.

A vármegyeszékhelyek közül Debrecen kiemelkedik 230 ezer forintos átlagos havi bérleti díjjal, ami majdnem megközelíti a budapesti átlagot. Mögöttük Győr és Székesfehérvár következik 180 ezer forintos átlagárral, majd Tatabánya 170 ezerrel, Veszprém 160 ezerrel és Szeged 159 ezerrel. A legnagyobb vidéki városok közül Pécsen (140 ezer) és Miskolcon (110 ezer) olcsóbbak voltak az albérletek.

A cikk végén felhívják a figyelmet, hogy az írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.