A Booking.com megszünteti az árparitást az EGT-ben

A szállásadók számára jelentős változás következik be 2024. július 1-jével, ugyanis a Booking.com ekkortól nem követeli meg az árparitás betartását az Európai Gazdasági Térségben (EGT) működő partnereitől.

A Booking.com szerdai bejelentése és e-mailben küldött tájékoztatása értelmében a szállásadók július 1-től már nem lesznek kötelesek azonos vagy kedvezőbb árakat és feltételeket kínálni a portálnak, mint amilyeneket saját weboldalukon vagy más csatornákon hirdetnek. Ez a döntés a Genius és a Preferált Partner Programokban való részvételre is kihat, mivel a Booking.com a jövőben nem veszi figyelembe a szállások más platformokon meghirdetett árait ezekben a programokban való részvétel szempontjából.

Az intézkedés nem érinti azokat az EU-s országokat, ahol már korábban sem volt kötelező az árparitás, így Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Portugáliában nem várható változás.

A Booking.com lépése előzékeny gesztusnak tekinthető a magyar szabályozással szemben, amely a tavalyi kifizetési botrány után olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely Magyarországon megtiltotta volna az árparitás alkalmazását. Habár a Booking.com döntése jelentős, a magyar törvényhozók továbbra is fontosnak tartják a törvény elfogadását, hogy a szabályozás más online szállásportálokra is kiterjedjen.

A cég azzal indokolta az árparitás általános, EGT-n belüli eltörlését, hogy a lépés az uniós digitális piaci törvénynek való megfelelés érdekében tett erőfeszítéseik része. A Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatot indított a Booking.com ellen, miután nagyszámú piaci panasz érkezett a szálláshely-közvetítő hazai partnereitől. A GVH javaslata után, amely a jogszabályban történő tiltást sürgette, a Booking.com mostani döntése jelentős előrelépést jelent az árparitási gyakorlat megszüntetésében.