A balatonaligai kikötő üzemeltetési engedélyét megsemmisítette a bíróság

A Pécsi Törvényszék határozatával érvénytelenítette a balatonaligai kikötő vízjogi üzemeltetési engedélyét, ami azt jelenti, hogy a kikötő jelenleg nem használható. A döntés következtében új eljárásra kötelezte az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságot.

A balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga-tulajdonos Pro Mot Kft. május végén zártkörű ünnepségen avatta fel a kikötőt, de a bíróság döntése értelmében a vízjogi üzemeltetési engedélyt már ezt követően semmisítette meg. Az eseményre kizárólag a helyi lakosokat engedték be, akik lakcímkártyájukkal vagy birtoklappal igazolhatták helybeli lakosmivoltukat.

A Népszava értesülései szerint a bíróság megállapította, hogy a Club Aliga turisztikai fejlesztéseire vonatkozó kiemelt kormányrendelet nem terjed ki a kikötőépítésre, mivel az nem része a projektnek, így a hatóság nem alkalmazhatta volna a beruházásra a szabályozást.

Az Aligai Fürdőegyesület (AFE) már tavaly ősszel kezdeményezte a vízjogi üzemeltetési engedély megsemmisítését a bíróságon. Emellett az AFE a kikötő használatbavételi engedélyét is megtámadta, amely ügyben a bíróság július elején hozhat ítéletet.