Különös látogató a tököli börtön lőterén

Idén több madárfióka is megmenekült a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet dolgozóinak köszönhetően. Legutóbb egy lövészeti gyakorlat előkészületei során találtak rá egy védtelen kis bagolyfiókára.

A Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai a lőtér veszélyes területén fedezték fel a fűben lapuló bagolyfiókát, akit azonnal gondozásba vettek. Kapcsolatba léptek a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereivel, akik átvették a fiókát és szakszerű ellátásban részesítették, hogy mielőbb visszatérhessen természetes élőhelyére.

Nem ez volt az első eset a tököli intézetben, hogy az állomány tagjai állatokat mentettek meg. Korábban egy fecskefészket és egy kis ölyvet is sikerült megmenteniük, utóbbi szintén a Nemzeti Park Igazgatóság gondozásába került.

Néhány héttel ezelőtt egy három hetes kuvik fiókát találtak a tököli dolgozók, akit a Fővárosi Állat- és Növénykert fogadott be. Ez a faj különös védelemben részesül, így a fióka megmentése különösen fontos volt.

A BvOP közleménye szerint nem csak Tökölön, hanem a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben is volt már példa madármentésre. Április elején itt egy erdei bagoly fiókát találtak a frissen nyírt fűben, aki a szemfüles szombathelyi bévéseknek hála Kőszegre, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Chernel-kerti Madárvédelmi Központjába került.