A német Uniper felmondja a Gazprom Exporttal kötött szerződéseket

Az Uniper német állami energiakonszern bejelentette szerdán, hogy felmondja az orosz Gazprom gázexporttal foglalkozó leányvállalatával kötött szerződéseket, mivel az orosz fél nem teljesítette kötelezettségeit 2022 közepe óta, az ukrajnai invázió kezdete után.

A szerződések felmondására a stockholmi választott bíróság döntése ad lehetőséget, amely június 7-én jogosította fel a német céget erre a lépésre. A bíróság emellett több mint 13 milliárd eurós kártérítést is megítélt az Unipernek, amiért a Gazprom Export nem szállította a földgázt.

A hosszú távú gázszállítási megállapodások eredetileg 2030 közepéig lettek volna érvényesek. Elemzők szerint azonban kérdéses, hogy a Gazprom Export valóban megfizeti-e a kártérítést, és ha igen, akkor az összeg a német szövetségi költségvetést fogja gyarapítani, tekintettel arra, hogy az Uniper 99 százalékban állami tulajdonban van. A kártérítési ítélet elsősorban szimbolikus győzelmet jelenthet Németországnak, nem valószínű, hogy nagy összegek folynának be a nyertes per után.

Az Uniper 2022-ben került a német állam tulajdonába, miután Oroszország válaszul az uniós szankciókra leállította a gázszállítást Németországba. A cég megmentésére a német állam több tízmilliárd eurót fordított, így kezelve a veszteséget, amelyet az okozott, hogy az Uniper jelentős határidős szállítási szerződésekkel rendelkezett. Németországnak soha nem látott mértékben kellett közbelépnie – a finn Fortum energiaipari óriással karöltve államosította a szolgáltatót, mindössze félmilliárd euróért szerezve meg a céget.

A stockholmi bíróság döntése lehetővé teszi az Uniper számára a meglévő gázszállítási szerződések felmondását, melyek jogi értelemben még úgy is fennállnak, hogy a Gazprom nem szolgáltat gázt. A per egyben azt is jelenti, hogy megszakad a Berlin és Moszkva közötti, évtizedekre visszanyúló energetikai partnerség.

Közben a Gazprom is elindította a maga perét, az orosz vállalat exportága egy szentpétervári bíróságon támadta meg az ügyet, és nemrég 14 milliárd dollár feletti kártérítést ítélt meg a Gazprom Exportnak az Uniperrel szemben.

Az Uniper vezérigazgatója, Michael Lewis szerint "egyelőre nem világos, hogy jelentős összegekre kell-e számítani" az oroszokkal szemben megítélt kártérítések alapján. Az Uniper az EU területén mely országokban és milyen összegek esetén tudja a választottbíróságok által megítélt kártérítést végrehajtásokkal beszedni (és a 99%-ban német állami tulajdon miatt a német állami költségvetésbe továbbítani), az még kérdéses.

A magyar kormány május végén sürgős kormányrendeletet hozott, hogy megakadályozza a magyarországi végrehajtások érvényesítését, amelyek a nyugati cégek által megbízott végrehajtók által a Gazprom Export felé kifizetendő összegekre irányulhatnak. Azonban ez a kormányrendelet jogilag gyenge lábakon áll, illetve az uniós jog hierarchiában alacsonyabb rendűnek számít.

Az Uniper-bejelentés napján a holland TTF gáztőzsdén 2-3% körüli gázárugrás alakult ki 35-36 euró/MWh körülre, noha a gáztárolók Európa-szerte még nagyon magas töltöttségen járnak (72%), és a norvég gázszállítások is felpörgtek a közelmúltbeli műszaki problémák után.

Idén év végén lejár az orosz-ukrán tranzitszerződés, és nagy kérdés, hogy azon az útvonalon át folytatódik-e az orosz gázszállítás Szlovákia, Ausztria, Magyarország (és a régió többi országa számára), vagy sem. Az Uniper részt vesz azokon a tárgyalásokon, amelyek ennek a potenciális áthidaló megoldásnak a kereteit egyeztetik.