Új amerikai szankciók érik Oroszországot és a Krími híd is veszélyben

Az Egyesült Államok kormánya újabb szankciókat és exportellenőrzéseket jelent be Oroszországgal szemben, amelyek kiterjednek a chipekre és egyéb árukra, valamint az amerikai márkájú termékekre is, nem csak az Egyesült Államokban gyártottakra.

Az amerikai kormány a Reuters által idézett források szerint ma bejelenti a chipek és más áruk Oroszországba történő értékesítésére vonatkozó szélesebb körű szankciókat. A tervek szerint az exportellenőrzéseket kiterjesztik az amerikai márkájú árukra is, nem csak az Egyesült Államokban gyártott termékekre, és azonosítani fogják azokat a hongkongi szervezeteket, amelyek árukat szállítanak Moszkvába.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője korábban már jelezte az újságíróknak, hogy Washington új szankciókat és exportellenőrzéseket fog bejelenteni az orosz állammal szemben. Ezek a lépések Joe Biden amerikai elnök dél-olaszországi csúcstalálkozójának előestéjén kerülnek nyilvánosságra, ahol a Hét csoport (G7) más demokráciáinak vezetőivel együtt vesz részt.

A G7 vezetőinek egyik legfontosabb célja az orosz invázióval szemben immár harmadik éve ellenálló Ukrajna támogatásának növelése és az orosz hadigépezet lefegyverzése.

Amerikai tisztviselők aggodalmukat fejezték ki Kína és Oroszország közötti növekvő kereskedelmi kapcsolatok miatt, amelyek lehetővé teszik Moszkva számára, hogy tovább fegyverkezzen. Kína és más országokból származó szerszámgépek és gyártóeszközök exportja segíti Oroszországot abban, hogy olyan fegyvereket állítson elő, amelyeket korábban importált.

Az amerikai tisztviselők szerint változtatásokra van szükség az exportellenőrzés hatálya alá tartozó amerikai áruk meghatározásában, tekintettel arra, hogy Oroszország gazdaságát a háborúra összpontosította.

Washington emellett új szankciókat is bejelenthet olyan pénzintézetek és nem pénzügyi cégek ellen, amelyek az orosz hadsereget ellátó technológiai és árucsatornák részei.

Az oroszok újraindították az üzemanyagszállítást a Krími hídon keresztül, miután ukrán támadások megbénították a tengeri kompokat Kercsnél. A korábban tiltottnak minősülő kőolajtermékeket és lőszert most vonatokkal szállítják, mivel a tengeri útvonalak veszélyessé váltak. Az ukrán portál civilek által készített felvételt is mellékelt az állításai alátámasztásához, ezen jól látható, hogy egy tartályokkal megrakott vonat halad át a Krími híd vasúti szakaszán.

Az Avangard komphajó május 30-án könyvelhetett el ATACMS találatot, amely következtében zátonyra futott. Társa, a Conro Trejder pedig hasonló okból kifolyólag javítóműhelyben vesztegel, ezzel Oroszország (átmenetileg) elvesztette az összes úgynevezett vasúti komphajóját. A rendelkezésre álló 8 darab Ropucsa-osztályú hajóból kettő elsüllyedt, egy harmadik pedig rakétatálat következtében gazdaságilag totálkárosnak minősül. Így Moszkvának nem maradt más választása, minthogy a Krími-hidat használja a rendkívül robbanékony anyagok szállítására, hatalmas kockázatnak kitéve a félsziget megszállása után épült orosz jelképet.