Az MBH Bank stratégiája a multinacionális nagyvállalati piac meghódítására

A beruházások lassabb beindulása ellenére az MBH Bank rekord eredményeket ért el a vállalati hitelezés területén, és most a multinacionális nagyvállalatok piacának meghódítására készül. A bank a trade finance és a working capital menedzsment termékeivel kívánja megerősíteni pozícióját, és versenyelőnyt szerezni a regionális szereplőkkel szemben.

A MBH Bank 2023-ban 345 milliárd forintos korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményt ért el, ami 33%-os tőkearányos nyereséget jelent, ami kiemelkedik a szektor átlagából. A bank sikere mögött több tényező áll, többek között a magas kamatkörnyezet, a betétállomány növekedése és a cash-menedzsment-bevétel emelkedése. A vállalati hitelezés terén a forgóeszköz-finanszírozás került előtérbe a beruházási hitelekkel szemben, ami a magas kamatszintek és az infláció következménye.

A faktoring és trade finance üzletágakban a bank a vállalatok likviditás-finanszírozási igényeit szolgálja ki, és a bizonytalan gazdasági körülmények között is segít csökkenteni az üzleti kockázatokat. Az MBH Bank célja, hogy a faktoring és trade finance területén piacvezetővé váljon, és ennek érdekében bővítette termékpalettáját, valamint új termékeket dolgozott ki, elsősorban a nagyvállalati ügyfelek igényeire szabva.

A bank a beruházási hitelek visszaesését és a betétállomány növekedését egyaránt az óvatosság jeleként értékeli, és a vállalatok likviditás-gyűjtését a magas kamatkörnyezet miatt előnyösnek tartja. A BUBOR feletti kamatfelár elengedését célzó időszakos könnyítés nem hozta meg a várt eredményt, mivel a BUBOR magas szintje miatt a vállalatok hitelfelvételének pszichológiai határa nem érte el a vonzó szintet.

Az MBH Bank nagyvállalati ügyfélkörében több iparág is képviselteti magát, mint például az autóipar, az építőipar és az energetikai szegmens, de az agráriumban is piacvezető pozíciót tölt be. A bank a kockázatok diverzifikálására törekszik, és a vállalati ügyfelek széles körét szolgálja ki, beleértve a magyar tulajdonú vállalatokat is.

A trade finance és a faktoring termékek segítségével a bank képes a készlet- és vevőállomány finanszírozására, valamint a vevői kockázatoktól való megszabadítására. Az MBH Bank a nemzetközi tulajdonú nagyvállalatok megszólítását is célul tűzte ki, és új, crossborder finanszírozási megoldásokat is fejleszt.

Az egészségügyi szektorban az MBH Bank az állami intézmények felé fennálló követelések kezelésével és finanszírozásával is foglalkozik, amely a beszállítók és az egészségügyi intézmények számára egyaránt előnyös. A bank a hitelezési aktivitás növekedését várja az év hátralévő részében, és a saját forrású termékek versenyképességét a pénzpiaci kamatszintek csökkenésétől teszi függővé.