Az Istenek szigete: Bali, ahol a szellemvilág a mindennapok része

Az On The Spot dokumentumfilm-sorozat legújabb évadában, Az Istenek szigete című részben Cseke Eszter és S. Takács András a balinéz hitvilág mélyére ásnak, megismerkedve a helyi királyi család tagjaival és különleges történeteikkel. A sorozat Bali szigetének kulturális gazdagságát és a szellemvilág hétköznapokba való beleszövődését mutatja be.

Tjokorda Raka Kerthyasa, az utolsó ubudi király dédunokája, aki idén ünnepli hetvenedik születésnapját, elmeséli, hogyan választotta ki apja a halálának napját, és hogyan érezte a család a test melegségének lassú távozását. Nyugaton meghökkentő lehet egy ilyen történet, de Balin ez teljesen hétköznapi dolognak számít. Tjok Raka fia, Tjokorda Gde Kerthyasa szerint a szigeten normálisnak tekinthető, ha valaki azt állítja, hogy majdnem motorbalesetet szenvedett egy szellem miatt.

A királyi család ma is fontos szerepet tölt be a közösségben, a családfő kulturális vezetőként működik. Cseke Eszter és S. Takács András, az On The Spot alkotói, hosszú évek óta járják a világot, és különféle emberekkel készítenek interjúkat, legyen szó hírességekről, politikusokról vagy eldugott törzsek tagjairól. A Balin forgatott részek a sorozat tizenkettedik évadát alkotják, és a készítők ezúttal a királyi család két generációját, apát és fiát követték hónapokon keresztül.

A balinéz hitvilág és szokások bemutatása mellett a dokumentumfilm arra is keresi a választ, mi vonzza az embereket a szigetre. Bali, amely az Indonéziát alkotó több mint tizennyolcezer sziget egyike, a hinduizmus egy sajátos, helyi hiedelmekkel kevert változatát őrzi. A spiritualitás mindenhol jelen van, a szentélyek a szórakozóhelyeken és a jógatermekben egyaránt megtalálhatók.

A különleges balinéz szertartások és ceremóniák, amelyekbe ritkán nyerhet bepillantást a turista, a szigeti kultúra furcsa kettősségét tükrözik. Az On The Spot kamerái a mohával benőtt szentélyeket, gyönyörű tájakat, és a rituálék gazdag jeleneteit is megörökítették. Tjok Raka, aki huszonkét generáción átívelő örökséget őriz, és papokként érkezett ősei a Majapahit birodalom Kadiri dinasztiájából származnak, a ceremóniák alatt előadott árnyjátékok fontosságáról is beszél.

Tjok Raka Ausztráliában töltött évei után visszatért Balira, és ma kulturális vezetőként tevékenykedik, míg fia, Tjok Gde, aki gyermekkorát Ausztráliában töltötte, még nem döntötte el, hogy követi-e apja útját. Bali az Istenek szigeteként is ismert, és Tjok Gde szerint az összes feledésbe merült isten ide jön, mert a szigeten még mindig tisztelik őket. Évente körülbelül hatmillió turista látogatja meg Balit, és aki egyszer idejön, az biztosan visszavágyik majd.

Az On The Spot új évada, Az Istenek szigete az RTL+-on tekinthető meg.