Az Egyesült Királyság egyre nagyobb gazdasági kihívásokkal néz szembe

A hosszútávú betegségek miatt egyre több ember nem dolgozik, vagy nem is keres munkát, azaz gazdasági szempontból inaktív. E jelenség jelentős kockázatot jelent a gazdasági növekedésre nézve – állítja a Euronews.

Az Egyesült Királyságban a Nemzeti Statisztikai Hivatal által közzétett adatok szerint a 2024 áprilisával végződő három hónapra vonatkozó munkanélküliségi ráta 4,4 százalékra emelkedett, ami magasabb az előző időszakhoz és az elemzői várakozásokhoz képest várt 4,3 százaléknál. Ez az arány 2021 szeptembere óta a legmagasabb, a munkanélküliek száma pedig 1,51 millió főre nőtt, ami 24 ezres növekedést jelent.

A hosszabb ideje állás nélküliek és a több mint egy éve munkanélküliek száma is emelkedett. A gazdaságilag inaktív emberek száma, akik jelenleg nem dolgoznak és nem is keresnek munkát, elérte a 9,43 milliót. Ide tartoznak azok is, akik tartós betegség miatt váltak munkanélkülivé, és az ő számuk az említett három hónap alatt 55 ezerről 2,83 millióra emelkedett, ami új rekordot jelent.

Tony Wilson, a Foglalkoztatási Tanulmányok Intézetének igazgatója szerint a gazdasági inaktivitás mértékének növekedése és a munkaerő méretének csökkenése a legnagyobb mértékű volt azóta, hogy 1971-ben elkezdődött az összehasonlítható nyilvántartás feljegyzése. Wilson úgy véli, a foglalkoztatási támogatás reformjának a következő Parlament egyik legfontosabb prioritásának kell lennie.

A foglalkoztatottak száma jelenleg 33 millió fő, ami 29 ezer fővel kevesebb, mint a vizsgált időszakban. A teljes munkaidőben dolgozók száma összességében csökkent. A gazdasági inaktivitási ráta 22,3 százalékra emelkedett, ami 0,2 százalékos növekedést jelent.

Mindezek ellenére a bérek növekedése erőteljes volt. Az Egyesült Királyságban a bónuszok nélkül számított rendszeres bérnövekedés éves szinten 6 százalékkal, heti 640 fontra (közel 300 ezer forint) emelkedett, a legnagyobb növekedést pedig az üzleti és pénzügyi szektorban regisztrálták, a szolgáltatási és a feldolgozóipari szektorokkal együtt.