EXIM bezárja két külföldi képviseletét

Az EXIM Bank bejelentette, hogy május 30-án bezárja belgrádi, június 7-én pedig az isztambuli képviseletét. A bank hitelállománya idén jelentős, több mint 20%-os növekedést mutatott, amelynek eredményeképpen a hitelállomány meghaladhatta a 3000 milliárd forintot.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett információk szerint az EXIM Bank hitelállománya folyamatosan növekszik, és a Budapest Airport állami megvásárlásának finanszírozása is hozzájárulhatott a hitelállomány hirtelen emelkedéséhez. A bank a tavalyi évben is jelentős hitelállomány-növekedést ért el, amelynek oka részben a Vodafone megvásárlásának finanszírozása, valamint a Baross Gábor Hitelprogram volt. A mostani több mint 20%-os növekedés a hitelállományt 3000 milliárd forint körüli szintre emelhette.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól, mint a tulajdonosi jogok gyakorlójától, érdeklődtünk a képviseletek bezárásának okairól, további bezárások tervezetéről, a jelenlegi külföldi képviseletek számáról, új képviseletek nyitásának lehetőségéről, valamint a képviseletek banki tevékenységben betöltött hozzáadott értékéről. Az intézmény válasza azonban nem tartalmazott konkrét információkat, csupán annyit közöltek, hogy nem áll módjukban válaszolni a kérdésekre.

Az EXIM továbbá tájékoztatott arról is, hogy eszközeinek összetételében jelentős változás következett be. A 2023. december 31-én kimutatott folyósított hitelállományhoz képest a vizsgált időszakban a bank több mint 20%-kal bővítette folyósított hiteleinek állományát, ami a Budapest Airport állami megvásárlásának finanszírozásával magyarázható.