A tőzsdei cégek vezetőinek ügyletei nyilvánosak

Az Európai Unióban a piaci visszaélésekről szóló rendelet (MAR) értelmében kötelező a tőzsdei cégek vezetőinek és a velük szoros kapcsolatban álló személyek tőkepiaci ügyleteinek nyilvánosságra hozatala. Ez a transzparencia elősegíti a megalapozott befektetési döntések meghozatalát és a részvényesek érdekeinek védelmét. A tőkepiac teljes átláthatósága elengedhetetlen a piaci szereplők, különösen a részvényesek bizalmának megteremtéséhez.

Az ügyletek nyilvánosságra hozatala nemcsak a befektetők számára jelent értékes információt, hanem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára is fontos piacfelügyeleti eszköz, amely védelmet nyújt a tőkepiaci visszaélések, például a bennfentes kereskedelem ellen.

A MAR előírásai minden olyan tőzsdei cég esetében alkalmazandók, amelyek pénzügyi eszközeivel kereskednek a Budapesti Értéktőzsde által működtetett kereskedési helyszíneken, beleértve az Xtend és az Xbond piacot is. Az MNB folyamatosan elemzi és értékeli a tőzsdei és a tőzsdén kívüli (OTC) ügyleteket.

Ki számít vezetőnek és kivel áll szoros kapcsolatban?

A vezetői feladatokat ellátó személyek közé tartoznak az igazgatótanács, az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjai, valamint azok a senior executive-ok, akik hozzáférnek a bennfentes információkhoz és befolyásolhatják a társaság jövőjét.

A vezetőkkel szoros kapcsolatban álló személyek köre kiterjed a vezető házastársára, eltartott gyermekére, egy éve közös háztartásban élő rokonára, valamint azokra a jogi személyekre vagy szervezetekre, amelyekben a vezető vagy hozzátartozója látja el a vezetői feladatokat, vagy amelyek a vezető gazdasági érdekeivel összhangban állnak.

Mi a tőzsdei cég feladata?

A tőzsdei cégek kötelesek nyilvántartást vezetni a vezetőkről és a velük szoros kapcsolatban álló személyekről, és írásban tájékoztatni őket a MAR szerinti kötelezettségeikről.

Milyen ügyleteket kell bejelenteni?

A vezetőknek és a szoros kapcsolatban álló személyeknek 3 munkanapon belül be kell jelenteniük a tőzsdei cégnek és az MNB-nek a tőzsdei cég pénzügyi eszközeire kötött ügyleteiket. Az értesítési kötelezettség akkor válik aktívvá, amikor az ügyletek értéke egy naptári éven belül eléri az 5 ezer eurót. A tőzsdei cégeknek a bejelentett ügyleteket 2 munkanapon belül nyilvánosságra kell hozniuk.

Milyen szankciókra számíthatnak a szabályszegők?

A MAR előírásainak megsértése esetén a jogsértők akár 2 milliárd forintig terjedő piacfelügyeleti bírságot kaphatnak, és ha a jogsértésből származó nyereség vagy elkerült veszteség meghatározható, akkor a bírság mértéke akár a nyereség vagy az elkerült veszteség háromszorosa is lehet.

Barnóczki Péter, az MNB tőkepiaci és fogyasztóvédelmi jogérvényesítési igazgatója szerint a szabályozás célja a tőkepiaci transzparencia és a piaci manipulációk megelőzése.