Az Azov zászlóalj amerikai fegyvereket kaphat

Az Egyesült Államok megszüntette a korábban szélsőjobboldali kötődései miatt bevezetett korlátozásokat, így az ukrán Azov zászlóalj is részesülhet amerikai fegyverszállításokban és kiképzésben.

Az Azov zászlóalj, amely ukrán szélsőjobboldali önkéntesekből alakult 2014-ben, korábban neonáci vádakkal szembesült, de a tagok ezt visszautasítják. Az ukrán kormányzat szerint az alakulatot azóta beolvasztották a nemzeti Gárdába, és a háború kezdete óta Mariupol városát védték, különösen az Azovstal acélgyár bunkereiben, ahol az orosz erőkkel szemben álltak ki. Az Egyesült Államok nem talált arra utaló bizonyítékot, hogy az Azov súlyosan megsértett volna bármilyen emberi jogot, így megszüntették az ezred fegyverrel és kiképzésekkel való támogatását megtiltó rendeletet.

Egy 2016-os ENSZ-jelentés szerint az Azov zászlóalj fosztogatásokat hajtott végre kelet-ukrajnai civilek ellen, ami hozzájárult a lakosság elűzéséhez. Ennek ellenére a külügyminisztérium szóvivője a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy az átvilágítási folyamat során nem találtak olyan bizonyítékot, amely alátámasztaná az emberi jogok súlyos megsértését az alakulat részéről.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kritikával illette az amerikai döntést, mondván, hogy az Egyesült Államok "még a neonácikkal is hajlandó flörtölni" Oroszország elleni lépésekben. Eközben Oroszország továbbra is folytatja a támadásokat Ukrajna ellen, legutóbbi rakéta- és dróncsapások érték az ország hat régióját, több ember megsebesült, és károk keletkeztek lakóházakban, ipari létesítményekben.

Az ENSZ éves „Gyermekek a fegyveres konfliktusokban” című jelentése szerint 2023-ban extrém méreteket öltött a gyermeke elleni erőszak Ukrajnában, ahol az orosz fegyveresek gyakran megölnek vagy elrabolnak ukrán gyerekeket. A konfliktus nemzetközi szinten is hatással van, például életét vesztette két indiai, akik az oroszok mellett harcoltak, és az indiai külügyminisztérium most azon dolgozik, hogy visszaszállítsák az országba a maradványaikat, valamint sürgeti Moszkvát, hogy engedjen el minden indiait, akik az orosz hadseregben harcolnak.

A Fehér Ház bejelentése szerint a G7-csúcson hamarosan lépéseket jelentenek be annak az intézkedésnek, amely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államokban befagyasztott orosz vagyont Ukrajna számára átadják. Az amerikai Biztonsági Tanács szóvivője szerint arra számítanak, hogy a G7-tagok egyöntetűen megszavazzák a döntést, ezzel 30 milliárd eurót felszabadítva Kijevnek.