Új lopásérzékelő funkció érkezik az Androidra

Már tesztfázisban van a Google által bejelentett új lopásérzékelő funkció, amely várhatóan az Android 15-ös operációs rendszerrel fog debütálni. A Google májusban, az I/O fejlesztői konferencián jelentette be az új, mesterséges intelligencia alapú lopásvédelmi rendszerét, amelyet Brazíliában fog először tesztelni.

A "Theft Detection Lock" (Lopásérzékelő Zár) néven ismert fejlesztés AI segítségével fogja felismerni, ha a mobil lopás áldozatává válik. A rendszer nem csak a gyanús mozgásokat figyeli, hanem más tevékenységeket is monitoroz, mint például a telefon által használt hálózatot, hogy pontosan megállapíthassa a lopás tényét. A Google szerint az algoritmusai detektálják a lopásra jellemző mozgásokat, például, ha a telefont megragadják, majd elhajtanak vele.

Ilyen észlelés esetén azonnal lezárja a rendszer a képernyőt, függetlenül a beállításoktól – így lényegesen nehezebb, gyakorlatilag lehetetlen hozzáférni az azon tárolt adatokhoz.

Az új automatikus lopásgátló egy nagyobb adatvédelmi és biztonsági fejlesztés részeként fog megjelenni az Android felhasználók készülékein. Ezen fejlesztések közé tartozik a "private space" (privát hely) elnevezésű széf-funkció is, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szenzitív adatokat és alkalmazásokat tároljanak jelszóval védett környezetben.

A The Verge szerint már meg is kezdődött az Android 15-tel érkező újítás tesztelése, első körben Brazíliában, mely a mobillopások melegágya. Bizonyára rövidesen több régióra is kiterjesztik az elérhetőségét, a brazil tapasztalatokra alapozva.

Nemrég az Apple is élesített egy hasonló lopásellenes funkciót, amelyről korábban írtunk. Az Android felhasználók hamarosan hasonló védelmet élvezhetnek az új funkcióknak köszönhetően.