Az elit alakulat: Egy legendás egység története

82 évvel ezelőtt kezdődött az amerikai 101. Légideszant Hadosztály 506. Ejtőernyős Gyalogsági Ezredének, az elit alakulatnak a története, amelyet most a Max streamingoldalon egy sorozat elevenít meg.

Az elit alakulat tagjai a második világháború nyugati frontjának szinte valamennyi fontosabb helyszínén harcoltak. A kiképzésük 1942 júliusában kezdődött a Georgia állambeli Toccoa kiképzőtáborban, ahol Amerika minden tájáról érkező önkéntesek gyűltek össze, hogy részt vegyenek a nemes ügyért folytatott harcban. Az új, kísérleti alakulat tagjaira rendkívül kemény kiképzés várt, amelyet a parancsnokuk iránti gyűlölet, a hazaszeretet és a bajtársiasság érzése kovácsolt össze őket. Az ejtőernyősök büszkén viselték jelvényeiket és a híresen kényelmes Corcoran ugróbakancsot, amelyek a lányszemeket is vonzották. Másfél év alatt az E század az elit légideszant-gyalogság egyik legjobb századává vált.

A 101-seknek fontos szerep jutott a normandiai partraszállásnál, ahol tűzkeresztséget kaptak és hírnevet szereztek a Utah Beach-nél lévő német ütegek kiiktatásával. Részt vettek a második világháború legnagyobb légideszant hadműveletében, az Arnheim-i híd megszerzésére irányuló akcióban, és bár az kudarcot vallott, a híd "túl messze volt". Az ardenneki csatában hősiesen védték Bastogne városát, és a rajnai offenzívában is érdemeket szereztek, végül pedig elfoglalták Hitler Sasfészeknek nevezett hegyi rejtekhelyét Berchtesgadenben. A csapatban a Bíbor Szív kitüntetés szinte alapfelszerelésnek számított.

Az E század tagjai közötti bajtársi szellem a háború után is megmaradt. Hiába szóródtak szét az egész észak-amerikai kontinensen, sőt, más földrészen, továbbra is szoros kapcsolatot ápoltak egymással, segítve egymást a bajban.

Steven Spielberg a Ryan közlegény megmentése című filmjének forgatása során hallott először az 506. Ejtőernyős Gyalogsági Ezred katonáiról, és elhatározta, hogy tévésorozatot készít róluk. Az alapanyag Stephen E. Ambrose történész-író könyve volt, aki éveken át gyűjtötte az anyagot, beleértve a veteránok magánlevelezését is. A sorozat a televíziózás történetének addigi legköltségesebb alkotása lett, 120 millió dollárba került, és ötszáz színészt, valamint tízezer statisztát állítottak csatasorba. A felvételek egy részét a Hertfordshire-i Hatfield repülőtéren vették fel, ahol korábban a Ryan közlegény megmentését is forgatták.