Óriási változások az egészségügyben: jön az arcfelismerős beléptetés

A kormány által kezdeményezett módosítás a nagykorúak számára is kötelezővé tenné a szűréseket, átalakítaná a fővárosi ügyeleti rendszert és megkönnyítené a kórházigazgatók felmentését.

Hétfőn nyújtotta be a kormány az egészségügyet érintő salátatörvényt, amely több ponton is változásokat hozna, és a Törvényalkotási Bizottságot még aznap összehívták a módosító javaslatok után.

A tervezet főbb pontjai között szerepel az új ügyeleti rendszer kiterjesztése a fővárosban, a kötelező szűrések bevezetése 18 év felett, az arcfelismerős beléptetés bevezetése az egészségügyi dolgozóknak, a kórházigazgatók összeférhetetlenség alóli felmentésének lehetősége, egy új alapítvány létrehozása az egészségügyi méltányossági kérelmek elbírálására, valamint a kórházban hagyott újszülöttek örökbefogadásának megkönnyítése.

A budapesti ügyelet átszervezése

A törvénytervezet értelmében október elsejétől a fővárosi háziorvosi ügyelet működése átalakulna, és a mentőszolgálat venné át az önkormányzatoktól az ügyeleti ellátás szervezését. Emellett a 0-18 év közötti korosztály számára előírt kötelező szűrések mellett a nagykorúak számára is kötelezővé tennék bizonyos egészségügyi szűréseket.

A Batthyány-Strattmann László Alapítvány létrehozásával a kormány célja, hogy támogatást nyújtson a társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére.

Egységes beléptető rendszer

Az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál egy egységes beléptető rendszert vezetnének be, amelynek segítségével nyomon követhetővé válna a dolgozók intézményekbe történő be- és kilépése. Az arckép-azonosításra képes kamerák elhelyezésével a beléptetés modernizálódna.

Megkönnyített örökbefogadás

A módosítás értelmében egyszerűsödne a kórházban maradt gyermekek örökbefogadási folyamata. Ha hat hétig nem jelentkeznek a gyógyintézetekben hagyott újszülöttekért, úgy kell tekinteni, mintha inkubátorban hagyták volna őket, így örökbefogadhatóvá válnak.

A salátatörvény lehetővé tenné a vármegyei kórházak számára, hogy szabadon rendelkezzenek a városi kórházak kapacitásaival, átszervezhetnek, sőt akár meg is szüntethetnek ellátásokat. A 90 oldalas jogszabály-módosítót várhatóan kedden, egy kivételes eljárással fogadják el.