Abszurd, ízléstelen vagy csak fekete komédia? Anne Frank megjelenése a popkultúrában

Anne Frank, a holokauszt egyik legismertebb zsidó áldozata, aki posztumusz kiadott naplójával vált világhírűvé, gyakran jelenik meg a popkultúrában, néha meglehetősen furcsa és vitatott formákban.

Anne Frank emlékét a popkultúra számos alkotója használta fel, gyakran olyan módon, amelyek a rajongók és a kritikusok körében is megosztóak voltak. Justin Bieber például 2013-ban, az Anne Frank Ház látogatása során hagyott egy üzenetet a vendégkönyvben, amelyben azt írta, hogy Anne "nagyszerű lány volt", és remélte, hogy ő is "belieber" lett volna, ha élne. Ez az üzenet heves reakciókat váltott ki az interneten, sokan ízléstelennek találták, de a múzeum védelmébe vette az énekest, mondván, értékelendő, hogy meglátogatta a helyet.

Az Amerikai Horror Story sorozat második évadában egy Charlotte Brown nevű nő állította magáról, hogy ő Anne Frank és túlélte a koncentrációs tábort. A történet során nem derült ki, hogy valóban Anne Frankról van-e szó, vagy csak egy téveszmés nőről, ami szintén megosztotta a közönséget.

A Robot Chicken című animációs sorozat egyik epizódjában Anne Frank életét egy tinifilm előzetesének formájában mutatták be, Hilary Duff és Chad Michael Murray főszereplésével, ami a tinifilmek kliséire utalt.

A Csillagainkban a hiba című film egyik jelenetében a rákbeteg főszereplők az Anne Frank Házban csókolóznak meg, ami a kritikusok szerint ízléstelen volt, mivel a holokauszt tragédiáját használták fel érzelmek kiváltására.

Anne Frank emléke a Family Guy egyik jelenetében és a Jojo Nyuszi című filmben is megjelent, ami további példája annak, hogy a popkultúra milyen különböző módon használja fel a történelmi személyiségeket.