A Magyar Péter – ATV konfliktus és a véleménynyilvánítás határai

A Magyar Péter és az ATV közötti konfliktus újra felveti a véleménynyilvánítás szabadságának kérdését, különös tekintettel a médiaszereplők és közszereplők felelősségére. A tisztázatlan helyzetek és a média szerepe a közvélemény formálásában kiemelt figyelmet érdemelnek.

A Magyar Péter – ATV közötti konfliktus kapcsán felmerül, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága meddig terjedhet. A médiaszereplők, mint például az ATV, az MTVA, a HÍR TV vagy az Index, jelentős befolyással bírnak a közvéleményre, és ebből adódóan magasabb tűrési kötelezettség terheli őket, még ha a vélemények a kiegyensúlyozottságukat vagy függetlenségüket kérdőjelezik meg is.

A riportalanyok élő adásban történő szembesítése a korábbi nyilatkozataikkal gyakori újságírói technika, de a stúdióban a riporter helyzeti előnye nem használható fel személyes nézeteltérések rendezésére. Mind a politikusok, mind a médiamunkások számára a véleménynyilvánítás szabadsága biztosított, amíg a műsorvezető a sajtószabadság keretei között tevékenykedik.

Az SMTV (2010. évi CIV. törvény) a sajtószabadság korlátait úgy határozza meg, hogy azok nem valósíthatnak meg bűncselekményt, nem sérthetik a közerkölcsöt, és nem sértik mások személyiségi jogait. E korlátok minden közéleti szereplőre, így a politikusokra is vonatkoznak.

Adatvédelmi szempontból a közszereplők, beleértve a sajtómunkásokat is, vallási nézeteiket nem titkolhatják, ha azok közéleti vitákban relevánsak. Azonban a szerkesztőségi tagok felekezeti tagságának kilistázása, még ha azok kikövetkeztethetőek is, túlmutat a véleménynyilvánítás szabadságán és Deutsch Tamás, a kormánypárt EP-listavezetője szerint nincs helye a közéletben olyan személynek, aki ezt a módszert alkalmazza.

A hazai médiaállapotokat tükröző ügy kapcsán megállapítható, hogy a közszolgálati média nem tölti be megfelelően a funkcióját, így a piaci alapon működő sajtótermékek felé irányulnak a közszolgálatiság elvárásai. A szerkesztőségek maguk határozzák meg szerkesztési alapelveiket és etikai normáikat, és a piac, valamint az olvasók döntik el, hogy ezek mennyire felelnek meg az elvárásaiknak.

Deutsch Tamás, a Fidesz egyik alapítója és EP-képviselője, a HírTV Napi aktuális című műsorában kíméletlenül kritizálta Magyar Pétert, a TISZA Párt alelnökét, aki az ATV Egyenes Beszéd című élő műsorából kivonulva, közösségi oldalán vallási alapon nyilvánosan listázta a csatorna munkatársait. Deutsch Tamás szerint Magyar Péternek nincs helye a közéletben, és a gyűlölet és bántalmazás hangnemében való megszólalását elfogadhatatlannak tartja, ráadásul "ez náci tempó" – fogalmazott a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője. Deutsch továbbá úgy véli, hogy Magyar Péter „pihenésre van szüksége, ez jól látszik, szuboptimális mentális állapotban van”.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) is felháborodását fejezte ki a politikusok által alkalmazott fenyegetőzés, a magánéleti kérdések kiteregetése és a listázás miatt, és szolidaritását nyilvánította az ATV "megfenyegett" újságíróival.

A konfliktus kapcsán Hack Péter, a Hit Gyülekezete által alapított Szent Pál Akadémia Teológiai Tanszékének főiskolai docense is megszólalt, hangsúlyozva, hogy Magyar Péternek csak általánosságban lehetett volna hivatkozni a kötődésre a Hit Gyülekezethez, a vallási adatok különleges adatok, amelyek nem állhatnak szabadon rendelkezésre.

Magyar Péter közölte, hogy újra kisétálna az ATV-stúdióból, de hangsúlyozta, hogy a Hit Gyülekezete is számíthat támogatására, és a Tisza Párt soha nem fog ellehetetleníteni egyházakat a párt vezetőinek személyes politikai vagy hitbéli meggyőződése miatt. Ezenkívül Magyar Péter elnézést kért mindenkitől, akit megbántott hétfői posztjával.

A választások lezárultával Magyar Péter visszavett a politikai aktivitásából és lazulós képeket kezdett megosztani a Facebookon. Egyik friss fotóján, amelyen ikonikus fehér ingét levetette, viccesen utalt arra, hogy "Egyenesen Jockey Ewing küldi a dollárt", ezzel a Dallas című sorozat egyik karakterére, Jockey Ewingra utalva, akit a képen egy kartonfigura helyettesített.

A konfliktus további fejleményeként a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán felterjesztette Magyar Péter ATV-s listázását a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyetteséhez, és a rendőrség nyomozásba kezdett. Magyar Péter a stúdió elhagyása után tett közzé egy posztot, amelyben az ATV munkatársainak felekezeti hovatartozását is nyilvánosságra hozta.

Stefano Bottoni történész a HVG hetilapnak nyilatkozva kiemelte, hogy a következő két év élet-halál kérdés lesz Magyar Péter és Orbán Viktor számára, hiszen mindkettőjük számára fontos, hogy 2026-ban győzzön az országgyűlési választásokon. Bottoni szerint Magyar Péter számára nincs más opció, mint a győzelem, és a Tisza Párt által megszerzett hét uniós mandátum komoly támogatást jelenthet számára a következő években.

A szerző, Bodolai László ügyvéd, az ELTE és a Pázmány Péter Tudományegyetem külsős oktatója, az Index szerkesztőségének jogi képviseletét is ellátja.